Print Friendly, PDF & Email

De coronacrisis heeft een grote impact op onze samenleving en de effecten zijn overal voelbaar. Een groot gebrek aan mobiliteit treft ook islamitische gemeenschappen. Omdat bijeenkomsten boven de 30 personen verboden zijn, vinden bijvoorbeeld de meeste diensten in moskeeën niet meer plaats. Het coronavirus treft ook de Ramadan die dit jaar rond 23 april begint en rond 23 mei eindigt met ‘eid ul fitr’ (Suikerfeest). 

Er zijn vragen over de organisatie van iftars, avondgebeden (taraweeh) en het samenzijn met elkaar en familie en donaties tijdens de Ramadan. Daarnaast zijn er zorgen over (mogelijke) samenscholing van jongeren. De Expertise- unit Sociale Stabiliteit heeft hierover gesproken met stakeholders binnen islamitische gemeenschappen. Uit deze gesprekken kwamen bruikbare tips en good practices naar voren. 

ESS in gesprek

De ESS heeft afgelopen weken met stakeholders vanuit gemeenten, professionals en gemeenschappen contact gehad. Er is onder andere gesproken met moslimkoepels, individuele moskeeën en sleutelfiguren. Uit de gesprekken blijkt dat moslimgemeenschappen de coronamaatregelen van de overheid opvolgen en implementeren.

Moskeeën ontplooien zelf initiatieven om de corona- maatregelen meertalig uit te leggen aan de achterban. De meeste moskeeën kiezen ervoor om de moskee ook tijdens de Ramadan te sluiten. Zij experimenteren met online aanbod. Imams verspreiden informatie aan gelovigen over hoe te handelen en samenkomsten te vermijden.

contact wenselijk gemeenschappen

Uit de gesprekken met gemeenten komt naar voren dat zij graag in contact willen komen en blijven met verschillende gemeenschappen, omdat zij graag willen ondersteunen en adviseren als daar behoefte aan is. Diverse moskeeën in Nederland zetten alternatieve diensten op om in contact te blijven, bijvoorbeeld door het uitzenden van preken en lezingen via social media (zoals Facebook & WhatsApp), het organiseren van digitale (religieuze) en quizzen voor jongeren. 

Ook leveren zij een grote maatschappelijke bijdrage en zijn ze bezig met het opzetten van initiatieven als het doen van boodschappen of het halen van medicijnen voor kwetsbaren. Eveneens zetten zij zich in voor het koken en aanbieden/rondbrengen van (iftar-) maaltijden aan kwetsbaren en medewerkers in vitale beroepen. Tevens leveren zij een bijdrage aan de voedselbank.

Gemeenten zorgen voor anderen o.a binnen de gemeenschap en blijven op verschillende manieren in contact met specifieke doelgroepen door periodieke belronden binnen het eigen netwerk en om te kijken of mensen niet vereenzamen. 

Lees ook: Virus maakt eeuwige grafrust moeilijk na Islamitisch begraven 

Moskee - Coronacrisis