Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Door de coronacrisis is de Nationale Dodenherdenking op 4 mei dit jaar anders als andere jaren. Dinsdag 5 mei vieren we onze vrijheid voor de 75e keer, hoe ironisch is dit, in tijden van corona. We leven al weken in beperkte vrijheid door het coronavirus en juist dit jaar is 5 mei (Bevrijdingsdag) een officiële feestdag. Normaal gesproken zijn er overal feestelijke activiteiten door heel Nederland te vinden. 

De mobiliteit is nu dus ook ver te zoeken, waar andere jaren overal oude legervoertuigen in optochten door het land te zien waren, zullen we het nu vanuit thuis achter de buis moeten doen. Vorig jaar vlogen er ook Historische vliegtuigen zoals de Harvard T6 en de Beech op 5 mei boven de Waal. Op 4 mei 2019 vlogen er drie Airgunners naar de Dodenherdenking in Dronten.

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima leggen op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking toch een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Dit jaar is het echter zonder publiek, wel is Burgemeester Femke Halsema en minister-president Mark Rutte en Gerdi Verbeet (voorzitter van Het Nationaal Comité) erbij. Tijdens de herdenking zal de Koning een toespraak houden.

Omdat 4 en 5 mei dit jaar helemaal anders is dan normaal roept het Nationale Comité Nederlanders op om als alternatief van bloemen leggen bij monumenten, digitaal een bloem te leggen. Bij 3900 oorlogsmonumenten in Nederland kun je via de website van het Nationaal Comité een virtuele bloem of boodschap leggen. 

Ook heeft Jan van Kooten (directeur van het Nationale Comité) in samenwerking met Tikkie ‘Bloemen voor 4 mei’ opgestart, iedereen die wil kan bloemen doneren via de Tikkie-app. Op deze manier worden de Nederlandse bloementelers die door de coronacrisis getroffen zijn ook gesteund en liggen er bij de oorlogsmonumenten door heel Nederland toch mooie bloemen.  

Lees ook: Gemeenten verantwoordelijk voor doelgroepenvervoer