Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Ik zit even bij Moeke” is een begrip. Iedereen komt graag bij Moeke over de vloer, maar de vraag is of Moeke Scheveningen nog wel ziet zitten? Langs de volledige Nederlandse kustlijn zijn strandtenten en alle horeca verplicht gesloten, en dat in een periode waarin men het schitterende voorjaarsweer verwelkomt om de eerste omzet binnen te halen. 

op tientallen televisies 180 sportwedstrijden

Deze zomer dan maar met mondkapje naar Scheveningen? Helaas kan de gloednieuwe vestiging van Moeke in Scheveningen haar deuren nog niet openen voor het grote publiek. Ook de buurman, de wereldberoemde Three Sisters Pub, blijft dicht. De pub aan het Rembrandtplein is een fenomeen in Amsterdam en is nu ook aan de Strandweg op de boulevard gevestigd. Op tientallen televisies zijn er wekelijks minimaal 180 sportwedstrijden te zien. Door de coronacrisis en de door de overheid genomen maatregelen is de horeca een van de sectoren waar uitzichtloos naar een volgende persconferentie wordt uitgekeken in de hoop de deuren te kunnen openen.

boulevard Scheveningen ligt er verlaten bij

Dit scenario kan niemand verzinnen. Een totaal verlaten boulevard op Scheveningen waar vele nieuwe horeca bedrijven en winkels hun deuren niet kunnen openen. Langs de gehele Scheveningse kustlijn vragen strandexploitanten aandacht voor de problemen rond de ‘NOW-regeling’. Dat is een regeling die de overheid presenteerde aan het bedrijfsleven waarmee 90 procent van het loon gecompenseerd wordt. Voor seizoensbedrijven, die de piek in de zomer hebben liggen, biedt dat geen uitkomst.

Wanneer ik dit artikel zit te schrijven kijk ik uit op het verlaten strand en Beachclub Bora Bora. Helaas zijn de deuren gesloten. Wel kan iedereen terecht voor take out en kan men op vrijdag, zaterdag en zondag het heerlijke menu afhalen of laten bezorgen, voor toch dat beetje beach gevoel. Vele schepen liggen voor de kust even ‘geparkeerd’. Soms wachten ze op een plekje in de haven, of op een nieuwe opdracht. Of – en dat gebeurt in deze tijd – het zijn tankers die wachten op een betere prijs voor de olie die ze aan boord hebben.

heerlijk gegrild vlees afhalen, van Santos tot Rodizio 

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Wereldwijd kwam het initiatief #supportyourlocals van de grond, maar ook de Scheveningse horeca kun je steunen. Steeds meer restaurants bieden afhaalmogelijkheden en bezorging tijdens coronacrisis. Langzamerhand openen steeds meer horecazaken hun deuren om gasten afhaalmaaltijden aan te bieden. Wil je thuis genieten van een heerlijke steak? Dan raden wij Santos of Rodizio aan. Bijna al de gerechten kunnen ook aan huis worden geleverd of worden afgehaald. Desgewenst met een zuid-amerikaans biertje of een goede fles wijn.

tegenvallers stapelen zich op voor Scheveningen

Lang was nog niet bekend hoe de boulevard werd ‘afgesloten’, de gemeente wilde graag eindigen met een ‘topper’. Toen het bekend werd dat het wereldberoemde Hard Rock Café naar Scheveningen zou komen, werd als blikvanger aan de Noordboulevard Scheveningen hard gebouwd om alles tijdig klaar te hebben. 

Horeca-ondernemer Laurens Meijer nam het plan op zich om op de gloednieuwe Scheveningse Noordboulevard ‘het mooiste filiaal van Europa’ te openen. Maar het Hard Rock Café komt toch niet naar Scheveningen, en de andere nieuwe publiekstrekker, Legoland, heeft de deuren nog niet geopend of er blijken scheuren in de muren te zitten en ook het kelderdak, onder de boulevard blijkt te zwak. 

De giraffe bij Legoland is inmiddels klaar en is gemaakt van 46.000 stukjes Lego en Duplo. Maar die betonnen blokken eromheen, dat was nooit de bedoeling. Er is iets flink mis mee. Zouden de blokken er niet staan, dan zou de brandweer op weg naar een incident bij een strandtent wel eens pardoes door de boulevard kunnen zakken.

toch geen tweede verloren seizoen voor vele strandtenthouders?

Vorig jaar betaalde vastgoedeigenaar Hommerson, die aan de Noordzijde van de boulevard nog niet klaar was met bouwen van winkels, de pacht van de strandtenthouders (die niet opbouwden) die zij weer verplicht zijn aan de gemeente. Op die manier verdienden ze weliswaar niets dat seizoen, maar kostte ook geen pacht. Dit jaar zeggen de strandexploitanten klaar te zijn voor de nieuwe 1,5 metersamenleving. De ondernemers aan de kust hebben de afgelopen weken gebruikt om hun horecazaken aan te passen en gereed te maken, zodat die dadelijk voldoen aan de RIVM-richtlijnen.

Lees ook: Scheveningen bereikbaar houden vraagt investeringen

De boulevard te Scheveningen op 1 mei tijdens de coronacrisis
Bora Bora, helaas zijn de deuren gesloten
Santos Scheveningen
Interparking Scheveningen