[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Tesla waagde zich niet aan voorspelling voor het lopende boekjaar, ook vanwege de crisis en lockdownmaatregelen. Maar toch een verrassend positief resultaat voor het eerste kwartaal, aangezien veel automakers onder de coronacrisis lijden. De winstgevendheid verbeterde vooral nadat de Chinese Gigafactory van Tesla in bedrijf was. Dat zorgde er onder meer voor dat auto’s goedkoper waren om te maken. 

De brutowinst kwam uit ondanks de lockdownmaatregelen uit op 1,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging op jaarbasis met 118 procent. Onder de streep resteerde een bedrag van 16 miljoen dollar. Tesla had eerder al gemeld dat afgelopen kwartaal bijna 88.500 auto’s waren afgeleverd, 40 procent meer dan een jaar eerder maar een vijfde minder in vergelijking met het slotkwartaal van 2019. De productie werd opgevoerd tot 102.672 auto’s, tegenover 77.138 een jaar geleden.

Het resultaat werd echter overschaduwd door uitspraken van CEO Elon Musk, die de lockdownmaatregelen “fascistisch” noemde. Tijdens een telefonische toelichting op de cijfers noemde Musk de lockdown waardoor de fabriek dicht moet blijven een “serieus risico” voor het bedrijf. Op zijn Twitter account liet Musk weten dat de beurskoers van zijn bedrijf “te hoog” is. Het had al snel effect op de aandelen Tesla: de waarde daalde met dertien procent, maar steeg daarna wel weer een beetje.

Lees ook: Tesla start met productie beademingsapparaten

Tesla Model S
Print Friendly, PDF & Email