Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Elke niet-essentiële reis naar België en vanuit België naar het buitenland blijft verboden tot en met 8 juni 2020. Dat heeft het Belgische conoracrisiscentrum bekend gemaakt in een document met coronamaatregelen die maandag ingaan. Winkelen over de grensovergang blijft niet mogelijk, maar toch zijn er wel enkele gewijzigde maatregelen ten aanzien van de uitzonderingen als scholen in België vanaf 18 mei weer de deuren openen. 

Enkele honderden kinderen en jongeren uit Zeeuws-Vlaanderen volgen onderwijs over de grensovergang. Zij mogen ongehinderd naar en van school reizen, als lessen worden hervat. En uiteraard is woon-werkverkeer altijd toegestaan geweest sinds België 20 maart grensovergangen sloot en elders controles invoerde. Andere redenen om de grens te mogen passeren zijn onder meer medische zorg, dierenverzorging en verplaatsingen naar een partner die niet onder hetzelfde dak woont. 

exitstrategie en mondmaskers

Als maandag de eerste fase van de exitstrategie bij de zuiderburen ingaat, zullen Belgische supermarkten chirurgische mondmaskers mogen verkopen. Supermarkten mogen vanaf maandag gewone chirurgische mondmaskers verkopen. Dat heeft de federale regering beslist, op advies van de expertengroep rond de exitstrategie uit de coronamaatregelen.

Vanaf maandag wordt het dragen van een mond- en neusbescherming sterk aanbevolen voor personen vanaf 12 jaar in de openbare ruimte waar de fysieke afstand niet kan, en verplicht in het openbaar vervoer.

Lees ook: Passagiers Eurostar en Thalys moeten mondmaskers dragen

mondkapjes te koop in supermarkten
Lees ook  Schiphol: de jacht naar een ritje laat taxironselaars niet los