Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Door de coronapandemie is het op vakantie gaan een soort droom geworden. We kunnen geen kant op en van veel mensen zijn geplande reizen de afgelopen weken en aankomende weken geannuleerd. De gedupeerde consumenten krijgen van de meeste luchtvaartmaatschappijen een reisvoucher.

Nu vind De Europese Commissie dat door de coronacrisis gedupeerde consumenten moeten kunnen kiezen wat ze willen. Dus kiezen tussen een voucher of geld terug. Ze vinden dat de consument niet de dupe moeten zijn van deze crisis. De luchtvaartmaatschappijen moeten zich volgens de Europese Commissie aan de wet houden. Dit is vanmiddag besloten in een persconferentie. De wet schrijft voor dat gedupeerde reizigers hun geld terug moeten krijgen bij geannuleerde vluchten.

“Sommige mensen hebben al hun spaargeld uitgegeven om een ticket te kopen. Soms zijn ze door de crisis werkloos geworden, juist die mensen hebben recht op teruggave van hun geld als de reis niet door kan gaan.” Aldus Eurocommissaris Verstager.

Nederland denkt hier anders over. Minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen had vorige maand aan Brussel een vraag gesteld hierover. Ze heeft gevraagd of de wet die schrijft dat gedupeerde consumenten geld terug moeten krijgen, tijdelijk stop gezet kan worden. Elf andere EU-landen steunden haar hier in. Zij vrezen ook dat deze wet er voor gaat zorgen dat de toeristensector helemaal om gaat vallen. Dit is vanmiddag dus van tafel geveegd, de wetgeving blijft zoals hij is, reizigers mogen kiezen voor geld terug.

Cora van Nieuwenhuizen vind juist dat de gedupeerde luchtvaartmaatschappijen het nog zwaarder te verduren krijgen. Als deze verplicht worden om de gedupeerde consumenten hun geld terug te betalen worden de financiële problemen voor de luchtvaartmaatschappijen volgens haar nog groter. 

Lees ook  Duurzaamheid: KLM en Munckhof breiden unieke busdienst uit

NOS meld dat het Air France-KLM alleen al 3 miljard euro zou gaan kosten als ze consumenten terug zouden moeten gaan betalen.  

 

Lees ook: Multinationale TUI Group schrapt wereldwijd ruim 8000 banen

Cora van Nieuwenhuizen
Europese Commissie