[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Zittend vervoer kan nodig zijn voor personen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Bijvoorbeeld omdat zij naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling met chemotherapie of dialyse. De regels gelden voor ritten met een passagier bij wie besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Het heeft sterk de voorkeur om een groter voertuig  of busje te gebruiken. Dan kan de afstand tussen passagier en chauffeur tenminste 1,5 meter zijn.

test voor COVID-19

Soms heeft iemand wel klachten van hoesten of verkoudheid, maar is er geen besmetting met coronavirus vastgesteld door een test. Personen met deze klachten worden alleen vervoerd als de behandelaar beslist dat dit nodig is. Dan hoeven de regels niet te worden aangehouden tijdens het zittend vervoer.

De passagier moet wel een mondneusmasker dragen tijdens het zittend vervoer. Als de passagier een mondneusmasker draagt, hoeft de chauffeur geen mondneusmasker te dragen. Daarnaast moeten de chauffeur en de passagier goed de handen desinfecteren. De behandelaar beslist of personen met deze klachten vervoerd mogen worden of dat eerst een test voor COVID-19 nodig is. Degene die normaal het voertuig bestuurt, kan dat nu ook doen. De chauffeur moet wel zelf gezond zijn. De chauffeur mag geen aandoeningen hebben waardoor hij een groter risico loopt om ernstig ziek te worden door het coronavirus.

duidelijke TX keur instructievideo

TX keur liet een praktische instructie video maken, voor ondernemers en met name chauffeurs over het vervoer in deze Corona crisis situatie. De instructie video is beschikbaar via onderstaande link. Het bestaat uit verschillende onderdelen die elk op zich te bekijken zijn, in de vorm van korte beeld- en geluidopnames, en o.a. ingaat op de verschillende thema’s: wat is Corona, wat is covid-19, wat betekent de situatie voor ondernemers en chauffeurs en hoe ga je met verschillende soorten passagiers, jezelf en het voertuig om voor, tijdens en na het zittend vervoer.

Lees ook  Vervoersarmoede wellicht een kans voor de zelfrijdende auto's

Klik hier om naar de instructie te gaan: http://hetcoronaabc.nl/taxi.

Lees ook: Toezicht naleving RIVM protocol voor taxi- en zorgvervoer

Print Friendly, PDF & Email