Print Friendly, PDF & Email

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met Koninklijk Nederlands Vervoer, RIVM en Zorgverzekeraars Nederland twee protocollen opgesteld voor verantwoord taxi- en zorgvervoer tijdens de coronacrisis. Deze protocollen werden ondertussen gedeeld op het Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur omdat gemeenten met name een rol hebben op het toezicht op de naleving van het protocol voor regulier taxi- en zorgvervoer.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van Nieuwenhuizen het volgende over de gevolgen van de coronacrisis voor het taxivervoer. Femke Wouters citeert op de website van het GNMI de brief van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

“Omdat juist in deze periode beschikbaarheid van vervoer van essentieel belang kan zijn, vervult het zorg- en taxivervoer momenteel een belangrijke functie. Net als bij OV is het uitgangspunt dat er alleen gebruik wordt gemaakt van een taxi, als er geen andere optie is.” 

“De gezondheid van zowel de chauffeur als de reiziger staat daarbij voorop. Het is daarom van belang dat zowel reizigers als taxiondernemers de adviezen van het RIVM ten aanzien van hygiëne en persoonlijke afstand opvolgen. Aansluitend op deze basisuitgangspunten vervoert een taxi alleen een passagier wanneer er sprake is van een afstand van minimaal 1,5 meter tussen chauffeur en passagier, of wanneer er een gesloten afscheiding is tussen de chauffeur en passagier.” 

“Daarnaast is het advies om maximaal één passagier tegelijkertijd te vervoeren, tenzij het personen van hetzelfde huishouden zijn. In samenspraak met Koninklijk Nederlands Vervoer, RIVM en Zorgverzekeraars Nederland zijn er aanvullend twee protocollen opgesteld voor verantwoord taxi- en zorgvervoer. Eén protocol dat gebruikt kan worden voor regulier taxi-en zorgvervoer, maar ook een protocol met zeer specifieke richtlijnen die van toepassing zijn op het vervoer van personen met (het vermoeden van) COVID-19 virus.”

Lees ook: RIVM komt met duidelijk protocol voor zorg- en taxivervoer

Lees ook  BCT: Ondernemers roepen op tot flexibeler beleid bij invoering CDT
Zorgvervoer - RIVM protocol