Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Het Suikerfeest (Eid ul-Fitr) duurt drie dagen maar grote feesten zullen er niet zijn door de impact van de coronacrisis. Dat het dit jaar geen makkelijke Ramadan zou worden kon niemand weten tot medio maart alles op slot ging. Het belangrijkste verschil met eerdere jaren is het sociale aspect van de vastenmaand. De moskeeën zijn dicht, en het verbreken van de vasten gebeurt nu thuis in plaats van bij familie en vrienden.

Op de 1ste dag van de tiende maand, viert men het Suikerfeest, Eid al-Fitr (‘Id al-Fiṭr), het ‘feest van het breken van de vasten’. Het einde van de Ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Vanuit de moskeeën was er de afgelopen maanden veel bezorgdheid over mensen die in een isolement zitten. Normaal gesproken wordt er juist tijdens de Ramadan veel moeite gedaan om hen te bereiken. 

Moslimorganisaties hebben hun achterban opgeroepen om het suikerfeest thuis in kleine kring te vieren. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden moslims vrijdag een fijn Suikerfeest (Eid ul-Fitr) toegewenst.

“Nu de vastenmaand ramadan ten einde loopt, wensen wij iedereen die zich voorbereidt op de afsluiting daarvan een gelukkig Suikerfeest toe. Ook al kunt u niet samenzijn met allen die u lief zijn, toch hopen wij dat het ook dit jaar voor u een feest zal zijn van bezieling en verbinding”, schreven ze.

Normaal gesproken gaan moslims op de ochtend van het Suikerfeest naar de moskee, en brengen ze de rest van de dag door met familiebezoek met cadeautjes en zoetigheden. Door het coronavirus gaat het dit jaar noodgedwongen anders.

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten

Lees ook: Mobiliteit treft Islamitische gemeenschap tijdens Ramadan

Couscous - Maghrebi schotel