[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De coronacrisis zorgt, naar eigen zeggen, voor een groot omzetverlies bij de NS. Ze schatten dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer op het niveau is van voor de coronacrisis. Tot op heden is er in verband met de coronacrisis een speciale basisdienstregeling. Vanaf dinsdag 2 juni hervat de NS de reguliere dienstregeling weer.

“De productiekosten moeten omlaag, stelt Groenewegen. Maar met behoud van onze prestaties en de klanttevredenheid. Een dwingende voorwaarde is ook dat kaartjes betaalbaar blijven”.

De nieuwe reguliere dienstregeling is gebaseerd op het zo veilig mogelijk vervoeren van passagiers met het speciale corona protocol. Er zijn o.a. groene stickers op de beschikbare stoelen geplakt, zodat passagiers weten waar ze wel en niet mogen zitten. Er zullen ongeveer 40 procent van de stoelen beschikbaar zijn door de 1,5 meter afstand regel. 

Er zijn de afgelopen maanden enorm veel minder passagiers met de trein vervoerd omdat veel mensen vanuit thuis werkte en de scholen ook gesloten waren. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was het aantal passagiers in de maand april 90 procent lager dan normaal.

De NS schat dat ze de aankomende vijf jaar 4,7 miljard euro omzetverlies hebben. Financieel directeur Bert Groenewegen geeft aan in NRC het niet te redden zonder steun van de overheid. Door steun van de overheid te krijgen, hoopt Groenewegen geen personeel te hoeven ontslaan. De NS zal volgens Groenewegen moeten inkrimpen en wil tot 2025 1,4 miljard euro besparen. 

De NS verwacht niet dat alle reizigers terugkomen, het aantal reizen zullen minder blijven, ook als de coronacrisis al lang voorbij is. Er zullen voortaan meer mensen vanuit huis blijven werken, vergaderingen zullen plaats vinden via videobellen. De coronacrisis heeft namelijk laten zien dat thuiswerken goed gaat.

Lees ook  Financiële steun van Port of Antwerp-Bruges voor schooluitjes naar de haven

Lees ook: Taxisector in België verwacht faillissementen en ontslagen

Print Friendly, PDF & Email