Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Niet alleen in Nederland, maar ook in België hebben taxiondernemers het moeilijk. Misschien nog wel moeilijker, omdat de taxisector in België anders is gestructureerd en de taxibedrijven – anders dan in Nederland – minder doelgroepenvervoer uitvoeren. Met 80% van de totale jaaromzet is dat de kurk waar de Nederlandse taxisector op drijft. In België drukt de coronacrisis nog zwaarder op de activiteiten van taxibedrijven en huurautobedrijven met chauffeur, ontdekte (ondermeer) de Franstalige TV RTBF.

Sinds de start van de coronacrisis en de lockdown, half maart, is 90% van de ondernemers gestopt. Zonder aanvullende overheidssteun verwacht de sector veel faillissementen en ontslagen in de komende maanden. De taxisector staat op het randje, zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van GLT-Taxi, de nationale groepering van taxibedrijven en autoverhuurbedrijven met chauffeur. 

“De sector werd niet gedwongen zijn deuren te sluiten. De Belgische regering heeft de taxisector altijd als essentieel gezien. Met name om ziekenhuispersoneel of machinisten te vervoeren of mensen die geen ander alternatief hebben om zich te verplaatsen. Maar in feite zijn de activiteiten van 90% van de bedrijven volledig gestopt.”, aldus Pierre Steenberghen.

De situatie in de sector is zo dramatisch omdat vooral de stopzetting van toeristische activiteiten, evenementen en de horeca zwaar op de taxisector wegen. Die sectoren – en het bedrijfsleven – zorgen traditioneel voor het merendeel van de taxipassagiers. En hoewel de taxisector als ‘essentieel’ wordt gezien, houdt de staatsteun geen gelijke tred met dat ‘essentiële karakter.’

Taxibedrijven en LVC-maatschappijen hebben op verschillende wijzen hulp gekregen van de overheid. “De drie regio’s hebben forfaitaire steun verleend om de kosten terug te dringen. In Wallonië kregen bedrijven die volledig waren gestopt € 5.000 en in Brussel was het € 3.000, maar zonder volledige sluiting,” aldus Steenberghen. “Ook hebben we uitstel van betaling van sociale lasten, btw en regionale belastingen verkregen.”

In Brussel bijvoorbeeld besloot Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, relatief snel om de jaarlijkse regionale belasting die de sector moet betalen (€ 575 per taxi en € 682 voor huurauto’s) voor dit jaar af te schaffen. En hoewel deze hulp dankbaar wordt aanvaard en tijdelijk voor enige lucht zorgt, zal het niet voldoende zijn. Gewoon, omdat de vaste lasten te hoog zijn en zonder uitzicht op financieel rendement op langere termijn bedrijven het niet kunnen volhouden. De sector vraag nu om garanties dat de tijdelijke werkloosheid en de verlaging van de sociale lasten voor nu gehandhaafd blijven.

Ook Sam Bouchal, taxiondernemer met zes wagens en vaak woordvoerder van de Brusselse taxisector, klaagt. Hij heeft zijn activiteiten moeten staken. Zijn bedrijf genereerde uiteindelijk meer verliezen dan inkomsten. Bouchal’s zes werknemers zijn werkloos. Net als in Nederland is het gevecht het verlagen van de vaste kosten om het hoofd boven water te houden: uitstel van lease-contracten en opschorting van de verzekering. Om talrijke faillissementen en massale ontslagen te voorkomen, zal de verlenging van de tijdelijke werkloosheid de bepalende factor zijn “Ik heb collega’s die al begonnen zijn met het ontslaan van arbeiders. Die beslissing hebben we nog niet genomen. Maar

“De dag dat de regering deze hulp niet langer verleent, zullen we grote problemen krijgen,” vertelde Rudy Claude, secretaris-generaal van luchthavenvervoerder Taxi Autolux, de RTBF. Autolux heeft ongeveer 350 werknemers, van wie 95% tijdelijk werkloos is. Het bedrijf is sterk afhankelijk van de luchthaven Brussel Nationaal in Zaventem, waar het Brusselse bedrijf het overgrote deel van de vergunningen heeft. De laatste weken vinden er daar nog nauwelijks nog starts en landingen plaats.  

De Belgische regering heeft de verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot eind juni aangekondigd. Maar de gevolgen van de crisis strekken verder dan eind juni. Autolux – en eigenlijk de hele Belgische taxisector – zou graag een verlenging van de werkloosheids-maatregel tot 31 augustus zien. Met daarnaast een voortzetting van de verlaging van de sociale lasten. “Het simpelweg uitstellen van de loonbelasting is niet voldoende,” zegt Bouchal. “Hoe kunnen we dit betalen, zelfs over zes maanden, wanneer er geen cashflow meer is en dus ook geen cash meer? De overheid moet zich realiseren dat het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt,” voegt een zorgelijke Bouchal nog toe.

Tot de activiteit in sectoren als het toerisme, evenementen en de horeca weer aantrekt, verwacht een bezorgde Belgische taxisector een catastrofaal jaar – én hoopt op sterke signalen van de Belgische overheid.

Lees ook: Taximarkt Vlaanderen omarmt Arrive boekingsplatform

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine