[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Horeca-ondernemers in Den Haag krijgen meer ruimte. De gemeente Den Haag staat toe dat terrassen van 1 juni tot in ieder geval 1 september mogen uitbreiden met maximaal 25 procent. Strandpaviljoens mogen ruimte gebruiken om hun terras uit te breiden. Drukke winkelstraten in de binnenstad krijgen een looprichting. Dat staat in een brief van het College dat vandaag naar de raad is gestuurd. Ondernemers kunnen hiermee aan de slag om voorbereidingen te treffen in de aanloop naar 1 juni.

De uitbreiding van terrassen is mogelijk dankzij de aangekondigde versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. Horeca-ondernemers kunnen vanaf 1 juni weer de deuren openen, met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

“In dit voorstel geven we ondernemers tijdelijk meer ruimte hun terras te exploiteren in de anderhalvemetersamenleving. Het is daarbij belangrijk dat er plek blijft voor iedereen. Voetgangers en fietsers moeten er langs kunnen, ook hulpdiensten mogen geen hinder ondervinden. Daarbij past overal voorzichtigheid om de gezondheid van alle inwoners, werknemers en bezoekers te waarborgen. De regel om afstand te houden is onze heilige graal.”, aldus Wethouder Hilbert Bredemeijer.

extra maatregelen

In de binnenstad van Den Haag wordt een looprichting aangebracht in de winkelstraten in het centrum, zoals de Spuistraat, Vlamingstraat en Venestraat. Het is de bedoeling dat bezoekers rechts blijven lopen en anderhalve meter afstand houden. De gemeente past daarnaast maatwerk toe voor ondernemers die nu nog geen terrasvergunning hebben maar dat wel willen. De gemeente behandelt aanvragen zo snel mogelijk. Ook strandpaviljoens krijgen de ruimte. Met het nieuwe strandbeleid kregen ze al de ruimte om vergunningsvrij kleine objecten zoals loungebedden en speeltoestellen op het strand te plaatsen. Deze ruimte mag vanaf 1 juni worden gebruikt voor uitbreiding van het terras. 

“Het is fijn dat ondernemers weer ruimte krijgen om aan de slag te gaan. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid maar ook voor de levendigheid van de stad. Tegelijkertijd moet te grote drukte worden vermeden en geldt de afstandsregel. Dat is ingewikkeld. We vragen veel van onze ondernemers: zij dragen de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de afstand, zowel in de zaak als op het terras. Er wordt hard gewerkt met veel creativiteit. Ik vertrouw er op dat we er samen in slagen om op verantwoorde manier weer volop de genieten van onze mooie stad.”, aldus Wethouder Saskia Bruines.

veiligheid

De bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer en laden en lossen staan in geen geval ter discussie. Daarvoor moet altijd voldoende ruimte vrij blijven. Voor de uitbreiding van terrassen is het van belang dat er geen belemmeringen zijn voor een vrije doorgang en de veiligheid. Ook blijft de anderhalve meter afstand belangrijk. Er wordt gehandhaafd op excessen; de veiligheid staat voorop. De gemeente Den Haag doet een beroep op bewoners en ondernemers hier samen een succes van te maken.

Lees  ook: Deze zomer met mondkapje op een terrasje in Scheveningen

Print Friendly, PDF & Email