[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Vele honderden families werden vandaag herenigd na ruim twee maanden van elkaar gescheiden te zijn geweest. Zoals totaal onverwacht de grens op slot ging, was het even verrassend om na ruim twee maanden vandaag geen betonblokken meer aan te treffen op de grensovergang. Totaal uit het niets meldt Minister Pieter de Crem van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Buitenlandse Handel vrijdagavond dat vandaag de grenzen weer openen voor familiebezoek naar aangrenzende landen. 

Er is niks wat een perfect pinksterweekend in de weg staat. Velen onder ons hebben de planning voor het pinsterweekend meteen aangepast. Vrijdagavond kondigde Minister Pieter de Crem al aan dat vanaf 30 mei Nederlanders en Belgen elkaars grenzen weer mogen passeren voor familiebezoek, andersom mogen Belgen vandaag ook weer de grens oversteken om in Nederland boodschappen te doen.

betonblokken

Vanwege de coronacrisis ging de Nederlands-Belgische grens in maart op slot voor niet-essentiële verplaatsingen. Familiebezoek was niet toegestaan, alleen onder zeer strenge medische voorwaarden. Het leidde tot familieontmoetingen met betonblokken ertussen. Toen we vandaag de grens bij Philipinne in Zeeuws-Vlaanderen overstaken om het Oost-Vlaamse dorpje Boekhoute binnen te rijden waren de nadarafsluitingen (dranghekken) nog wel zichtbaar maar de versperring was verwijderd.

Je kunt nog steeds tegengehouden worden door de politie en naar de reden worden gevraagd, maar de afwezigheid van grensbewaking toont aan dat de grenzen eindelijk weer geopend zijn voor familiebezoek. 

grenzen volledig open

De Crem bevestigt ook dat de vaste grenscontroles vervallen. Er zijn wel nog altijd mobiele controles op het afstand houden, op het samenscholingsverbod en op de aanwezigheid op het grondgebied. Niet alleen familiebezoeken over de grens zijn vanaf zaterdag weer toegelaten, ook winkelen in België mag weer. Belgen kunnen ook zelf weer naar buurlanden reizen om daar te gaan shoppen. De facto betekent dit dat de grenzen weer opengaan, want er zijn geen criteria meer om te handhaven.

In Nederland werd verrast gereageerd op de beslissing van de Belgische regering om winkelen over de grens weer toe te laten. ‘Belgen zijn goed in verrassingstactieken’, zegt de burgemeester van Sluis op Twitter.

Lees ook: Frankrijk opent toch zijn grenzen voor toeristen vanaf 15 juni

familiebezoek toegestaan
Belgische grens
Print Friendly, PDF & Email