[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Italië, dat op 3 juni zijn internationale grenzen zal openen, waarschuwde maandag dat het deze gesloten zal houden voor landen die Italiaanse burgers toegangsbeperkingen opleggen vanwege het wederkerigheidsbeginsel. Afgelopen vrijdag kondigde de Griekse regering een eerste groep van 29 landen aan waarvan de burgers vanaf 15 juni onbeperkt naar de luchthavens in Athene en Thessaloniki kunnen vliegen, waaronder Italië en Portugal.

“We willen geen controverse veroorzaken, maar als iemand van plan is om de deur voor ons te sluiten, alleen vanwege hun eigen belangen, zullen we moeten reageren. We geloven in de Europese geest, maar we zijn bereid om de grenzen te sluiten voor degenen die ons niet respecteren”, zei de minister van Buitenlandse Zaken, Luigi Di Maio.

Later werd verduidelijkt dat, op basis van informatie van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA), burgers uit gebieden die als “risico” worden beschouwd, Griekenland kunnen bezoeken, maar aan een quarantaine van zeven of veertien dagen moeten worden onderworpen, afhankelijk van het feit of de test negatief of positief is voor coronavirusinfectie.

passagiers uit risicogebieden in quarantaine

In Italië zijn de gebieden die als “risico” werden beschouwd de noordelijke regio’s Emilia-Romagna, Lombardije, Piemonte en Veneto. Passagiers worden bij aankomst getest en als ze negatieve resultaten voor de infectie vertonen, worden ze zeven dagen in quarantaine geplaatst. Als de test positief is, dat wil zeggen als wordt aangetoond dat reizigers besmet zijn met covid-19, is de quarantaine 14 dagen.

De actie veroorzaakte verontwaardiging in Veneto, een regio die, ondanks de nabijheid van de gebieden die het meest door de pandemie in het land zijn getroffen, erin slaagde de verspreiding van het coronavirus met succes te beheersen.

Lees ook: Natuurlijk Slowakije kijkt uit naar opening van de grenzen

Padova
Piazza dei Signori in Padua
Print Friendly, PDF & Email