Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Nu de maatregelen rondom het coronavirus wereldwijd weer langzaamaan versoepeld worden, en veel landen hun grenzen weer openstellen voor toeristen zou je denken dat mensen aankomende zomer weer op vakantie willen gaan. Tot 15 juni staat het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken voor alle landen op oranje, dit houdt in dat alle vakanties naar het buitenland worden afgeraden. 

Vanaf 15 juni wordt het reisadvies aangepast naar geel en is het volgens de website weer mogelijk om op vakantie te gaan naar andere landen binnen de EU. Echter blijft het reisadvies wel oranje als een land het coronavirus nog niet genoeg onder controle heeft, quarantaine oplegt bij aankomst in het land of geen Nederlandse toeristen verwelkomt.

Veel mensen vertalen de boodschap naar ‘mogen’ en ‘niet mogen’, maar een reisadvies is een advies, zegt Williemien Veldman van Buitenlandse Zaken. “Daarmee doen we ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Dat ze zelf de inschatting maken of ze op vakantie willen naar het buitenland in deze onzekere coronatijden.”

Uit onderzoek onder ruim 29.000 personen blijkt dat 48 procent van deze personen niet op zomervakantie gaat dit jaar. Dat is bijna de helft van Nederland. Door de gevolgen van de coronacrisis blijven veel mensen liever thuis. Dit omdat ze het veiliger vinden om met de coronacrisis rondom huis te verblijven. Ze weten in Nederland waar ze aan toe zijn met betrekking tot de coronamaatregelen.

Van de ruim 29.000 personen wil één derde (33 procent) wel op vakantie gaan. Ongeveer 42 procent van hen wil wel in Nederland op vakantie gaan, zodat als er een nieuwe uitbraak komt of iets misgaat, ze dicht bij huis zijn. EenVandaag meldt dat mensen reizen met het vliegtuig als een risico op coronabesmetting zien. 

Lees ook  Waarschuwing ACM: prijsverspringingen bij vakantieboekingen

Ongeveer 20 procent wil nog vliegen naar een vakantiebestemming, voor de coronacrisis was dit 39 procent.72 procent zegt met de auto op vakantie te willen gaan, voor de coronacrisis was dit 51 procent. Uiteindelijk is het aan iedereen zelf om te beslissen wel of niet op vakantie te gaan, gebruik vooral je gezonde verstand.

Lees ook: Niet alle touringcarbedrijven doen mee aan corona muiterij