[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Touringcarbedrijven leggen de oproep naast zich neer van de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) om per direct weer maximaal dertig mensen per bus te gaan vervoeren in plaats van dertien. Deze oproep werd de afgelopen week nog versterkt door Johan Pouw van Pouw Vervoer in Vianen in het programma Hart van Nederland. KNV wil zich bewust opstellen tegen de landelijke corona-richtlijnen maar daar zijn verschillende touringcarondernemers het niet mee eens.

geen sterke lobby

De kritiek op de lobby en zichtbaarheid van de branchevereniging KNV klinkt steeds luider binnen zowel de taxi- als touringcarsector. Touringcarbedrijf Bak Reizen in Alkmaar legt eveneens de oproep naast zich neer van zijn brancheorganisatie en houdt vast aan de bestaande regels voor touringcars. Bak Reizen heeft 35 touringcars, waarvan de meeste al maanden stil staan in de garage.

“Dat krijg je ervan als vliegtuigen afgeladen vol mogen vertrekken en er in het openbaar vervoer helemaal geen vragen worden gesteld over de gezondheid van passagiers. Die mondkapjes daar lijken vooral symboolbeleid. In onze moderne touringcars kun je nog veel beter ventileren dan in vliegtuigen en openbaar vervoer. Dan valt niet meer te begrijpen waarom het voor ons zo streng moet zijn. Wij stonden als eerste stil en gaan waarschijnlijk als laatste weer in bedrijf. Hadden wij maar zo’n sterke lobby als de luchtvaart.”, aldus Olaf Bak.

grote bedrijven volgen coronarichtlijnen

Olaf Bak laat via Alkmaar Centraal weten de oproep van zijn brancheorganisatie wel te begrijpen, maar voor de weinige ritten die er nu zijn kan Bak nog wel uit de voeten met de strenge landelijke richtlijnen. Munckhof Groep uit Horst laat weten dat, ondanks de verschillende berichten die in de pers zijn verschenen, het vervoeren van 30 personen in één voertuig in strijd met de coronarichtlijnen voor het besloten busvervoer. Zij willen de klant en hun medewerkers niet in de problemen brengen door deze regels te overtreden. Daarom volgen zij, tot nader bericht, de huidige coronarichtlijnen voor het besloten busvervoer.

“Of je het eens bent of niet, het is niet te begrijpen en aan onze buspassagiers uit te leggen waarom er in het vliegtuig en OV andere regels gelden dan in touringcar bedrijven, terwijl we allen dezelfde dienst bieden.”, aldus Ruud van der Marel, directeur van SnelleVliet Touringcars.

eigen branche coronarichtlijn

Lees ook  Taxichauffeurs praten straks vloeiend Nederlands nu deadline is uitgesteld

Om toch perspectief te hebben en op verzoek van de overheid maakten de touringcarondernemers een eigen coronarichtlijn in de veronderstelling dat zij met deze richtlijn voorzichtig weer aan omzet konden denken. De richtlijn gaat uit van het gebruik van ongeveer de helft van de zitplaatsen van een touringcar, net zoals in het ov gerekend wordt met de helft van de zitplaatsen.

Met de eigen richtlijn die door de branchevereniging werd aangeboden aan het ministerie, het veiligheidsberaad en de politie, dachten de touringcarondernemers te voldoen aan alle eisen. Op de valreep bleek echter dat de touringcarondernemers genoodzaakt zijn de anderhalvemetermaatregelen strikter te volgen dan het ov en de luchtvaart. Handhavers lieten namelijk weten dat zij zich baseren op de (nood)verordeningen en handhaven op de anderhalve meter binnen de sector.

Lees ook: KNV gaat er van uit dat Rijk meerkosten zal betalen

Munckhof Groep
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie
Print Friendly, PDF & Email