Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Woensdag 10 juni is er een overleg met de minister over de openstelling van evenementen. De sector benadrukt dat zij experts zijn op het gebied van bezoekersstromen en als geen ander de veiligheid van bezoekers kunnen garanderen. Vakbeurzen worden georganiseerd in grote goed geventileerde hallen, waar het bezoek gemaximeerd en gespreid worden. Zo zijn vakbeurzen veel meer te vergelijken met de IKEA, Gamma of een tuincentrum, en die mogen wel open.

“Eén ding moeten we wel gezegd hebben, veel Nederlanders zijn bang voor een tweede golf van het coronavirus in oktober. En dat moeten we koste wat kost voorkomen.”, aldus Hans de Boer – voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW in het programma Goedemorgen Nederland van WNL over evenementen.

Ondernemers vragen premier Rutte onderscheid te maken. Het Kabinet veegt alle evenementen over één kam. Door dit gebrek aan onderscheid tussen festivals en vakbeurzen staan direct 61.000 banen en 4,4 miljard euro omzet op het spel. De vakevenementensector heeft begin mei een protocol ingediend met aanvullende maatregelen bovenop de RIVM richtlijnen.

“Vakbeurzen zijn onvergelijkbaar met dancefeesten, concerten en festivals”, aldus Peter Groot, initiatiefnemer van ‘Veilig naar de Vakbeurs’ en het veiligheidsprotocol voor vakbeurzen.

Taxi Expo 2020

Binnen mobiliteit zijn inmiddels veel nationale en internationale evenementen en vakbeurzen afgelast of uitgesteld tot volgend jaar. Taxi Expo is het jaarlijkse vakevenement voor iedereen die werkzaam is in de taxibranche en de touringcarsector. De organisatie geeft aan dat dit jaar Taxi Expo 2020 doorgaat op donderdag 8 oktober 2020 in Expo Houten. Nog geen uitgemaakte zaak of de beurs in zijn huidige vorm nog kan doorgaan en of de nieuwe vorm exposanten dan nog wel aanspreekt.

Afgelopen maandag wilden de organisatoren een online webinar over Taxi Expo 2020 organiseren voor bestaande exposanten en voor exposanten die zich nog in willen schrijven. Zonder voorafgaande mededeling kregen exposanten achteraf te horen dat ze kort erna toch besloten het webinar nog iets op te schuiven zodat men iets meer handtekeningen van o.a. Mercedes-Benz en FAW Group binnen zouden hebben en de organisatie nog beter zicht heeft op de te nemen maatregelen. Door onduidelijkheid is het voor veel exposanten niet meer te doen om alles tijdig te organiseren. 

sector protocol

Volgens Peter Groot kan het Kabinet een besluit niet langer uitstellen, 

“omdat wij enerzijds protocol met de sector hebben opgesteld waarbij we de veiligheid kunnen waarborgen en anderzijds omdat niet meer uit te leggen is waarom pretparken, bouwmarkten en vliegtuigen wel open kunnen, maar wij niet.”, aldus Peter Groot. 

Vakbeurzen hebben maandenlange voorbereidingstijd nodig, en om nog iets van het najaar te kunnen maken, hebben ze liever vandaag antwoord, dan morgen. De sector als geheel dringt deze week met de campagne #laatonszakendoen aan op duidelijkheid voor 1 juli.

Lees ook: hastag support your locals geldt ook voor taxichauffeurs in je stad

Het Kabinet veegt alle evenementen over één kam. Door dit gebrek aan onderscheid tussen festivals en vakbeurzen staan direct 61.000 banen en 4,4 miljard euro omzet op het spel.