PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

‘support your locals’ geldt ook voor taxichauffeurs in je stad


Toen ik afgelopen nacht de taxi nam na een diner in de totaal nieuwe Harbour Club in Den Haag, stelde ik maar meteen de vraag of er voor de taxichauffeurs wat beweging komt in de markt. Nu de Horeca weer voorzichtig op gang komt zou je verwachten dat dit het geval is. De taxichauffeur gaf aan blij te zijn met het ritje maar na afloop huiswaarts ging, want werk was er niet meer te vinden in de nachtelijke uren.

Wellicht heb je er nooit bij stil gestaan dat één van de lokale ondernemers het taxibedrijf is in je dorp of stad die de afgelopen maanden, en tot op vandaag, amper het hoofd boven water kon houden. De oproep van een groeiend aantal lokale initiatieven met de hashtag #supportyourlocals geldt zeker voor taxichauffeurs. De omzet is teruggelopen van honderd naar vijf procent. Ik sprak zelfs chauffeurs die dagen geen klant hebben gezien.

reset de platformeconomie

Vergeet de ‘oude’ werkelijkheid waar we ons naar moeten schikken. In het nieuwe ‘normaal’ laten we even de platformeconomie voor wat het is. Bij het nemen van de volgende taxi bestellen we bij de locale bedrijven zodat deze niet vele tientallen procenten moeten achterlaten aan beursgenoteerde bedrijven zoals Uber. Taxibedrijven zouden nu toch moeten geleerd hebben dat ze best zelf kunnen bouwen aan een eigen platform en Uber ze niet helpt in tijden van nood.

Nu er geen buitenlandse toeristen zijn kan dit makkelijk. Bedrijven als Uber denken als vanouds weer door te kunnen gaan, daar waar ze gebleven waren. Ze verpakken het zo mooi in hun nieuwste dienst Uber Comfort. Met Comfort geniet je van de service van ervaren chauffeurs en van nieuwere auto’s met extra veel beenruimte zodat jij je kunt ontspannen terwijl je reist.

“Eigenlijk zeggen ze hier dat al hun chauffeurs die voor de coronacrisis voor hen reden in een wat kleinere wagen nu aan de kant zijn gezet en ze alleen nog gebruik maken van chauffeurs die een wat grotere wagen kunnen aanbieden.”

een vleugje premium

Met Uber Comfort geven ze wat extra tijd om in te stappen als er onverwacht vertraging optreedt. Je reis zonder stress beginnen met 10 minuten instaptijd voordat er annuleringskosten in rekening worden gebracht.

“Eigenlijk bedoelen ze hier dat alle auto’s die actief zijn op het Uber platform, het in Nederland verplicht scherm tussen de voor- en achterstoelen als extra bescherming hebben. De extra instaptijd heb je nodig om rustig in te stappen zonder je te bezeren aan het veiligheidsscherm.”

getroffen ondernemers

Veel kleine zelfstandige taxiondernemers hebben de afgelopen maanden gebruik moeten maken van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Die helpt ondernemers in sectoren die direct getroffen zijn door de kabinetsmaatregelen. Wie aan de voorwaarden voldoet krijgt eenmalig 4.000 euro (belastingvrij). Dit bedrag is vrij te besteden. De Rijksoverheid wil via deze gift ondernemers ondersteunen die door de maatregelen in hoge nood zitten. 

TVL opvolger TOGS

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) is bedoeld voor mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren tijdens de coronacrisis. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen tot 50.000 euro tegemoetkoming per 4 maanden krijgen om vaste lasten (excl. loonkosten) te kunnen blijven opbrengen.

Bedrijven in sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS kunnen straks van de TVL gebruikmaken. Voor de regeling is ongeveer 1,4 miljard euro uitgetrokken.
Aanvragen kan vanaf medio juni 2020 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De exacte datum wordt nog bekendgemaakt. Ook als je al gebruik hebt gemaakt van de TOGS kan je gebruikmaken van de TVL.

De compensatie van de TVL gaat over de periode 1 juni t/m 30 september 2020 en komt bovenop de bijdrage van de TOGS. De TOGS loopt van 15 maart tot en met 15 juni 2020 en is tot uiterlijk 26 juni 2020 aan te vragen. De aanvraagperiodes van de 2 regelingen overlappen dus deels.

Lees ook: Veel taxichauffeurs zien geen toekomst meer in de sector

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
City Tax - Den Haag
TCA Amsterdam
Je kunt ons ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “‘support your locals’ geldt ook voor taxichauffeurs in je stad

Geef een reactie