Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De campings en vakantieparken zijn blij met de versoepelende maatregelen. Binnenkort kan iedereen weer ‘gewoon’ kamperen in Nederland. Volgens eerdere planningen zouden de sanitaire voorzieningen op campings in Nederland pas 1 juli weer opengaan. Je kon er de afgelopen weken wel terecht, maar de sanitaire voorzieningen waren al maanden gesloten voor gasten. Je moest je wel gewoon aan de anderhalvemeterregel houden. Gasten moesten de afgelopen weken dus met een camper of caravan komen waar eigen sanitair in zit.

“We zijn zojuist gebeld door het Ministerie van EZK met de mededeling dat we eerder open mogen dan 1 juli ”, zegt Geert Dijks directeur HISWA-RECRON. “Daar hebben we samen met heel veel leden keihard aan gewerkt de afgelopen tijd. Zo pikken de ondernemers nog net een stukje voorseizoen mee.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meldt dat de campings en vakantieparken twee weken eerder mogen opengaan. Vanaf 15 juni kunnen vakantiegangers weer terecht op de gemeenschappelijke wc’s en douches op de Nederlandse vakantieparken en campings. Wel moeten vakantieparken en campings aan strenge brancheprotocollen voldoen. Geert Dijks directeur van Hiswa-Recron (ondernemersorganisatie voor bedrijven in de watersport en recreatie) zegt blij te zijn met de vervroegde openstelling maar vraagt zich ook af waarom het niet eerder kan, dit weekend wordt het namelijk schitterend kampeerweer.

Geert Dijks: “we moeten de officiële brief nog ontvangen maar wat ik niet begrijp is waarom we morgen niet de gebouwen open kunnen stellen. Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector anders mis”.

Volgens Hiswa-Recron is de schade door de coronacrisis tot nu toe voor de campings al opgelopen tot minstens 140 miljoen euro. Er zijn zo’n 1,6 miljoen overnachtingen geannuleerd. De reden dat de overheid de datum naar voren heeft gehaald is omdat de grenzen dan ook weer opengaan, en er buitenlandse toeristen worden verwacht, Wat ook mee telt in de vervroegde openstelling is dat het OMT heeft gezegd dat een hogere luchtvochtigheid in douches waarschijnlijk niet ervoor zorgt dat het coronavirus nog meer verspreid wordt, de anderhalvemeterregel blijft hierbij wel erg belangrijk.

Lees ook: Vervoer van ouderen en gehandicapten blijft achter