[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Het vervoer van ouderen en gehandicapten blijft zwaar achter nu de ‘anderhalvemeter’ maatschappij langzaam op gang komt. Op zich niet vreemd, want ouderen voelen zich niet overal welkom na de coronacrisis en worden helaas vaak nagekeken. Met uitspraken als dor hout, kwetsbare ouderen, een ’60-min economie’ maken we het er in onze maatschappij niet beter op. 

Vaak is het ook niet gemakkelijk om vrienden te bezoeken in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Daarnaast is het bijna niet te doen voor ouderen om met elkaar te reizen met de taxi naar vrienden. Veel maatregelen die werden getroffen werken niet in de hand dat ouderen zich nog welkom voelen en zelfs als lastig worden gezien. 

oppassen voor ouderendiscriminatie

Ouderendiscriminatie neemt fors toe door de gevolgen van het coronabeleid. D66 wil ouderen in Amsterdam weigeren uit de horeca, een monteur van Liander wil liever geen bezoeken bij 70-plussers en tandartsen schrappen 70-plussers van hun afsprakenlijst. Zelfs wil columniste Marianne Zwagerman dat ouderen hun levens niet ‘onnodig oprekken’ en noemt hen en passant ‘dor hout‘ in haar column. Het negatieve stempel valt ouderen zwaar. Het woord ‘kwetsbaar’ of ‘zwak’ roept beelden op van zielige mensen die niets meer kunnen.

“Afgelopen week belde ik om een taxi te bestellen. Voor ik een telefoniste aan de lijn kreeg moest ik een bandje beluisteren met gestelde vragen over mijn gezondheid, die van mijn gezinsleden en verdere beperkende maatregelen over het vervoer”, aldus een reiziger in een reactie op onze berichtgeving.

Op zich lijkt dit logisch, want anders dient de telefoniste al deze vragen te stellen, maar het verhoogt de drempel om vervoer te boeken voor de oudere doelgroep. Dezelfde vragen worden daarna opnieuw gesteld door de chauffeur en het volledige verhaal begint van voor af aan bij de terugreis. 

Lees ook  Nieuwe verkeersregels van de Europese Commissie zijn niet zonder controverse

reizen kan mits regels opvolgen

Bij groepsvervoer is het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht. Gemeenten en uitvoerders besluiten zelf hoe zij onder de huidige omstandigheden uitvoering geven aan sociaal-recreatiefvervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Kwetsbare ouderen die thuis wonen en geen verkoudheidklachten kunnen in principe naar de gewone dagbesteding. Zorgprofessionals moeten per persoon echter afwegen of dit kan. Hiervoor gelden uiteraard wel de adviezen van het RIVM. 

politiek stelt vragen

Toch zijn er ook politieke partijen die wel opkomen voor ouderen vragen stellen waarom ouderen momenteel nog geen gebruik maken van de mogelijkheden om vervoert te worden. Zo stelt de Rotterdamse partij 50PLUS vragen en wil weten van zorgwethouder Sven De Langen welke mensen worden vervoerd en welke beschermende maatregelen werden getroffen door de vervoerders. Raadslid Verkoelen wil weten of de capaciteit van de vervoerder Trevvel of de wijkbus voldoende is.

Valys

Het Valys-vervoer was stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus en de gezondheidsrisico’s voor Valys-reizigers en chauffeurs te beperken. Het gaat bij de Valys-reizigers in veel gevallen om ouderen en/of mensen met een kwetsbare gezondheid. Sinds 1 juni wordt het vervoer zoveel mogelijk hervat, binnen de geldende basisregels voor hygiëne. Voorwaarde is wel dat u geen last heeft van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts. Ook moet u een niet-medisch mondkapje dragen.

Lees ook: Nieuwe sectorprotocollen voor veilig zorg- en taxivervoer

vervoer ouderen
Print Friendly, PDF & Email