PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Touringcarsector in België kan weer volop aan de slag


Terwijl de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) enthousiast is over het akkoord dat touringcarbedrijven hebben bereikt om op volle capaciteit te mogen rijden in België, blijft het in Nederland voor de branchevereniging KNV Busvervoer Nederland een hoofdpijndossier tot grote ergernis van veel ondernemers. 

Uiteraard gelden een heleboel regels om aan de veiligheid van de reizigers te voldoen maar bedrijven, de vakbonden en de overheid hebben er alle vertrouwen in dat het protocol zal worden nageleefd. Ondanks een Europese regelgeving zijn er grote verschillen in het nationale beleid. Terwijl in Nederland strikte regels worden gehanteerd kunnen Belgische ondernemers met volle bussen rijden. Ook busreizen naar het buitenland zijn voortaan weer toegelaten, maar hiervoor is uiteraard de regelgeving van het betreffende land waar men doorreist van toepassing.

In Nederland gaan touringcarbedrijven woensdag 17 juni in Den Haag actie voeren voor een steunpakket van 240 miljoen euro. De branche vind het onterecht dat de luchtvaart zonder protocol beperkingen met volle vliegtuigen kan vliegen terwijl andere regels gelden voor de touringcarbedrijven. De touringcarsector kwam wel met een protocol maar dat werd door de overheid afgewezen op advies van het RIVM.

veiligheidsprocessen

Vliegen kan volgens onderzoek. De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben de Tweede Kamer hierover vrijdag geïnformeerd. In Nederland gelden hygiëneregels en houden we 1,5 meter afstand. Deze regels gelden ook op de luchthavens. De luchtvaartsector wordt echter gekenmerkt door zeer intensieve (internationaal gereguleerde) veiligheidsprocessen en dat is de reden dat op de luchthaven de norm van 1,5 meter niet overal en te allen tijde gegarandeerd kan worden. 

Daarom gelden er aanvullende regels. Passagiers zijn alleen welkom op de luchthaven als ze geen klachten hebben en ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken en bij security checks een mondkapje dragen. Ook tijdens het boarden en de vlucht moeten passagiers een mondkapje op. In lijn met het RIVM-advies gaat het om niet medische mondkapjes. In Nederland blijven medische mondkapjes voorbehouden aan de zorg.

De vraag is nu waar het verschil is met het protocol binnen de touringcarsector. Passagiers zijn alleen welkom op de bus als ze geen klachten hebben en ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken een mondkapje dragen. Ook tijdens het instappen en de tijdens de reis hebben passagiers in de touringcarsector een mondkapje op. In lijn met het RIVM-advies gaat het ook hier om niet medische mondkapjes.

Lees ook: Vliegen of toch verantwoord reizen met een touringcar?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
touringcar bij luchthaven
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Mobiliteitsplatform Bolt nu ook operationeel in Amsterdam

Het taxiplatform Bolt, voorheen bekend als Taxify, is een Europees vervoersplatform dat ritten per auto en scooter sharing diensten aanbiedt. (lees verder)

Verdragen getekend voor snellere treinreis naar Londen

Goed nieuws voor mensen die met de trein naar Londen willen reizen, dit scheelt voortaan een uur aan reistijd. Staatssecretaris (lees verder)

Pilot pakketbezorging met elektrische transportfiets

In Nijmegen is maandag een pilot gestart met een nieuw type elektrische fiets voor het emissievrij bezorgen van pakketten in (lees verder)

Vliegen of toch verantwoord reizen met een touringcar?

Zowel de luchtvaartsector als de touringcarsector hebben protocollen opgesteld die er voor moeten zorgen dat (lees verder)

0 reacties op “Touringcarsector in België kan weer volop aan de slag

Geef een reactie