Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Terwijl de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) enthousiast is over het akkoord dat touringcarbedrijven hebben bereikt om op volle capaciteit te mogen rijden in België, blijft het in Nederland voor de branchevereniging KNV Busvervoer Nederland een hoofdpijndossier tot grote ergernis van veel ondernemers. 

Uiteraard gelden een heleboel regels om aan de veiligheid van de reizigers te voldoen maar bedrijven, de vakbonden en de overheid hebben er alle vertrouwen in dat het protocol zal worden nageleefd. Ondanks een Europese regelgeving zijn er grote verschillen in het nationale beleid. Terwijl in Nederland strikte regels worden gehanteerd kunnen Belgische ondernemers met volle bussen rijden. Ook busreizen naar het buitenland zijn voortaan weer toegelaten, maar hiervoor is uiteraard de regelgeving van het betreffende land waar men doorreist van toepassing.

In Nederland gaan touringcarbedrijven woensdag 17 juni in Den Haag actie voeren voor een steunpakket van 240 miljoen euro. De branche vind het onterecht dat de luchtvaart zonder protocol beperkingen met volle vliegtuigen kan vliegen terwijl andere regels gelden voor de touringcarbedrijven. De touringcarsector kwam wel met een protocol maar dat werd door de overheid afgewezen op advies van het RIVM.

veiligheidsprocessen

Vliegen kan volgens onderzoek. De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben de Tweede Kamer hierover vrijdag geïnformeerd. In Nederland gelden hygiëneregels en houden we 1,5 meter afstand. Deze regels gelden ook op de luchthavens. De luchtvaartsector wordt echter gekenmerkt door zeer intensieve (internationaal gereguleerde) veiligheidsprocessen en dat is de reden dat op de luchthaven de norm van 1,5 meter niet overal en te allen tijde gegarandeerd kan worden. 

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

Daarom gelden er aanvullende regels. Passagiers zijn alleen welkom op de luchthaven als ze geen klachten hebben en ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken en bij security checks een mondkapje dragen. Ook tijdens het boarden en de vlucht moeten passagiers een mondkapje op. In lijn met het RIVM-advies gaat het om niet medische mondkapjes. In Nederland blijven medische mondkapjes voorbehouden aan de zorg.

De vraag is nu waar het verschil is met het protocol binnen de touringcarsector. Passagiers zijn alleen welkom op de bus als ze geen klachten hebben en ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken een mondkapje dragen. Ook tijdens het instappen en de tijdens de reis hebben passagiers in de touringcarsector een mondkapje op. In lijn met het RIVM-advies gaat het ook hier om niet medische mondkapjes.

Lees ook: Vliegen of toch verantwoord reizen met een touringcar?

touringcar bij luchthaven