[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Busbedrijven kunnen voorzichtig juichen want de touringcars kunnen weer vol en taxi’s kunnen weer normaal hun diensten aanbieden. De kabinetsuitspraak ‘Er is geen onderscheid tussen economie en volksgezondheid‘ lijkt definitief aan de kant te zijn gezet. Tijdens de laatste persconferentie voor de zomer werden coronamaatregelen drastisch versoepeld. Zowat alle sectoren zijn ondertussen op bezoek geweest via de branche organisaties of door betoging op het Malieveld om versoepeling op te eisen. We zijn bijna terug bij af en trein, tram, bus en taxi kunnen weer gebruikt worden, ook voor niet essentiële reizen.

‘De cijfers zijn nu juist zo goed omdat we het met z’n allen zo goed gedaan hebben de afgelopen maanden. De besluiten van vandaag vragen nog meer discipline en verantwoordelijkheid van iedereen’, aldus de Minister President Mark Rutte.

vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer maar het aantal zitplaatsen is weer als vanouds. Recht staan tijdens het vervoer mag niet, de officiële staplaatsen in bijvoorbeeld trams zijn daarvan uitgezonderd. De verwachting is dat het besmettingsrisico met deze versoepelingen maar beperkt toe zal nemen. Studenten en scholieren mogen weer in de spits reizen, maar er komen wel afspraken over lestijden. 

De NS kondigde eerder al aan dat vanaf maandag 29 juni ook het nachtnet en de laatste ontbrekende treinen weer zullen rijden. Daarmee wordt de volledige dienstregeling hervat. Zoveel mogelijk thuis werken blijft van kracht en tevens het advies om de spits en drukte te mijden in het openbaar vervoer.

Lees ook  Voetgangers krijgen vrij baan in Gentse binnenstad

na 1 juli weer samen in de auto

Vanaf 1 juli geldt er geen limiet meer op het aantal mensen dat samen in de auto mag. Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximum aantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Daarmee zijn evenementen als kermissen en braderieën per 1 juli weer mogelijk. Grote evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zullen in de praktijk vanaf half augustus pas weer plaatsvinden. 

Uitzondering is er wel voor nachtclubs en discotheken want die blijven voorlopig gesloten. In september gaat het kabinet hier verder over nadenken. 

Lees ook: CROW Kenniscafé MaaS geeft inzicht in gedragsverandering

Print Friendly, PDF & Email