Print Friendly, PDF & Email

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in een bericht op hun website aangekondigd dat ze de handelswijze hebben onderzocht van tien luchtvaartmaatschappijen die vluchten annuleerden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Veel luchtvaartmaatschappijen gaven passagiers niet de mogelijkheid om geld terug te krijgen maar gaven ze een coronavoucher.

Tui, KLM, Corendon en Transavia gaven hun passagiers niet de mogelijkheid om geld terug te krijgen bij annulering van vluchten door corona. Deze vier luchtvaartmaatschappijen hebben ondertussen hun beleid hierover aangepast. Passagiers van deze maatschappijen kunnen kiezen tussen terugbetaling van de ticketprijs, een voucher of omboeking van de vlucht. Dit is de handelswijze die ILT graag wil zien.

Ryanair, Delta Airlines, Easyjet, Lufthansa en Britisch Airways gaven passagiers wel gelijk de mogelijkheid tussen geld terug of een voucher. Passagiers die het niet eens zijn met een gekregen voucher, kunnen alsnog hun geld terugkrijgen. Het blijft wel even afwachten wanneer je de betaling terugkrijgt, officieel moet dit binnen zeven dagen maar vanwege de grote aantallen aanvragen is dit termijn bijna niet haalbaar.

Met TUI, KLM, Corendon en Transavia worden nog afspraken gemaakt over de terugbetalingstermijn. Deze gesprekken vinden plaats in Juli en augustus en luchtvaartmaatschappijen die zich niet aan de afspraken houden krijgen eerst een waarschuwing en daarna een dwangsom opgelegd. De naleving van de regels door Vueling Airlines wordt nog verder onderzocht. De maatschappij geeft aan de passagiers de keuze te geven tussen geld terug en omboeken maar meldingen en klachten van reizigers zeggen iets anders.

Volgens de EU-verordening over passagiersrechten heeft de passagier bij annulering van vluchten recht op omboeking op een vlucht onder vergelijkbare vervoersvoorwaarden, terugbetaling van het volledige ticketbedrag binnen 7 dagen of een voucher. ILT gaat de luchtvaartmaatschappijen in de gaten houden en legt ze een sanctie op als ze de regels niet naleven.

Lees ook  Turbulentie: rode cijfers voor Lufthansa, Air France-KLM en Brussels Airlines

Lees ook: Nederland krijgt 62 miljoen euro voor infrastructuurprojecten