PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Superverspreiders kunnen leiden tot volledige lockdown


Tijdens de verschillende kerkdiensten was het bij Vlamingen bidden dat mensen wat voorzichtiger worden. De tweede coronagolf is nu wel heel dichtbij gekomen en is vrijwel niet meer tegen te houden. Te veel mensen denken dat het virus net als zij op vakantie is maar niets is minder waar. Het slaat harder om zich geen dan de eerste golf met superverspreiders als gevolg. Een superverspreider kan je traceren in de coronatests. Het aandeel van superverspreiders is groter in deze coronagolf dan in de uitbraakgolf in maart.

Antwerpen gaat beter helemaal op slot

Wanneer het aan Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde en vicedecaan aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), ligt is een volledige lockdown voor Antwerpen in zijn ogen de enige oplossing om de tweede golf van het coronavirus te bestrijden. Ruim 55 procent van de nieuwe besmettingen in Vlaanderen komt vandaan uit het arrondissement Antwerpen.

De beslissing van de Antwerpse provinciale crisiscel om de contactbubbel vier weken lang te beperken tot tien personen, vindt Devroey wel een goede beslissing, maar die zou voor het hele land moeten gelden. Antwerpen gaat beter helemaal op slot. Devroey betreurt dat een lokale lockdown slecht zal zijn voor de economie.

“Een mensenleven weeg je niet af in euro’s. Ook voor het imago, naar het buitenland toe maar ook naar de eigen burgers, kost besluiteloosheid meer.”, aldus Dirk Devroey in een reactie in het Nieuwsblad.

Terwijl op de Europese kaart het deelgebied Vlaanderen oranje kleurt wat aangeeft dat reizen wordt aanbevolen indien het strikt noodzakelijk is, blijft op de app van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor België op geel staan. Onduidelijkheid dus voor toeristen wat als waarheid te gebruiken bij het boeken van een vakantie in Vlaanderen.

superverspreiders

Veel patiënten die nu met het coronavirus besmet zijn, blijken ontzettend veel viruspartikels in hun lichaam te hebben. Dat blijkt uit de testresultaten. Daardoor zouden er ook veel superverspreiders kunnen rondlopen. Ze worden “superverspreiders” genoemd, mensen die in verhouding veel meer mensen besmetten dan sommige anderen. 

Van Ranst duidt in “De ochtend” op Radio 1: 

“Het is een concept dat goed gekend is, vooral bij de ademhalingsinfectieziekten. Superverspreiders kunnen heel veel andere mensen besmetten, omdat ze gigantische hoeveelheden in de neus en keel ontwikkelen. Ze produceren veel virus. Als ze hoesten of zelfs luid spreken dan brengen ze virusdeeltjes in hun omgeving en besmetten ze anderen.”  

Lees ook: Spanje wordt opnieuw geteisterd door coronavirus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
mondkapjes verplicht
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Superverspreiders kunnen leiden tot volledige lockdown

Geef een reactie