Frankrijk overweegt grens met Spanje weer te sluiten. De Spaanse autoriteiten hebben gisteren iedereen verboden de stad Totana in het zuidoosten van het land binnen te komen of te verlaten, nadat 55 mensen die naar een plaatselijke bar positief testten voor COVID-19. De stad, de thuisbasis van 32.000 mensen, is een van de vele in Spanje die opnieuw wordt afgesloten, omdat het land moeite heeft om contacten te traceren en zo grip te krijgen op nieuwe uitbraken die in het hele land opduiken. Als de grens echt op slot gaat, kunnen Europeanen niet meer via Frankrijk naar Spanje en Portugal rijden.

Mensen zonnebaden op het strand van Barcelona tijdens de coronaviruscrisis. De stad Barcelona wordt geconfronteerd met nieuwe uitbraken van gevallen van coronavirus met nieuwe mobiliteitsbeperkingen en aanbevelingen om reizen buiten de stad te vermijden. Of grote steden als Barcelona moeten worden afgesloten, blijft de vraag. Ada Colau, de linkse burgemeester van Barcelona, heeft gewaarschuwd dat de regering overweegt enkele beperkingen in te voeren voor de inwoners van de stad, maar zegt dat ze niet zal terugkeren naar een volledige afsluiting zoals in maart. 

Het virus verspreidt zich snel doordat mensen en de plaatselijke horeca de protocollen voor sociale afstand niet naleven. Een club in Barcelona is door regionale functionarissen beschuldigd van het toelaten van meer mensen dan toegestaan, waardoor 91 mensen positief testten met het virus. Toch beweren de uitbaters dat ze de richtlijnen volgden.

contact tracering

Veel experts schrijven deze lokale uitbraken toe aan een gebrek aan contacttracering. Mensen die in Spanje positief op het virus hebben getest, hebben gemeld dat er in de twee weken voorafgaand aan hun diagnose niet werd gevraagd om een lijst te verstrekken van mensen of instellingen waarmee ze in contact kwamen. Sonia Ramírez, een 21-jarige Spanjaard uit de noordoostelijke regio van Catalonië, vertelde dat ze, nadat ze positief op het virus had getest, onafhankelijk familie en vrienden moest waarschuwen voor mogelijke blootstelling. 

“Ze vroegen me niet met wie ik was geweest”, vertelde Ramírez de AP. “Ze vroegen niet eens of ik recentelijk was gaan werken, wat ik natuurlijk wel had.”

Spanje was de thuisbasis van een van de ergste COVID-19-uitbraken in Europa, met sinds januari 270.166 gevallen en 28.429 doden. Het land had ook ’s werelds hoogste gerapporteerde COVID-19-infectie bij artsen en verpleegkundigen. Maar na vier maanden in een van de strengste lock-down op het continent, heeft Spanje de noodtoestand op 21 juni opgeheven en de grenzen voor sommige landen geopend.

Lees ook: Natuurlijk Slowakije kijkt uit naar opening van de grenzen

strand Barcelona
vrienden bij elkaar op strand
Print Friendly, PDF & Email