We merken dat het steeds drukker wordt op de wegen wat betreft fietsers. Veel mensen zijn gaan fietsen in tijden van de coronacrisis omdat bijvoorbeeld het openbaar vervoer niet toegankelijk was voor iedereen. Ondanks dat het openbaar vervoer wel weer gewoon toegankelijk is blijven toch veel mensen lekker fietsen. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Nu het steeds drukker wordt gebeuren er ook meer ongelukken onder de fietsers, vooral onder de ouderen mensen gebeuren meer ongelukken. Het is dringen geblazen op onze wegen en fietspaden. We hebben in Nederland inmiddels een fietsnetwerk van meer dan 150.000 kilometer. De fietsersbond pleit al jaren voor een beter fietsnetwerk in Nederland. Het CBS meldde in een onderzoek op hun website dat er in de afgelopen 20 jaar minder verkeersdoden onder automobilisten zijn geweest dan onder fietsers. Het aantal omgekomen inzittenden van auto’s daalde tussen 1999 en 2019 met 60 procent (dat is meer dan gehalveerd). Het aantal omgekomen personen op een fiets daalde in deze periode met maar 11 procent.

Er is een flinke stijging van het aantal verkeersdoden op de fiets (inclusief e-bikes) te zien onder de 70-plussers tussen 1999 en 2019, een stijging van maar liefst 68 procent. Waar het precies aan ligt dat veel 70-plussers op de fiets verongelukken is niet eenduidig. Ouderen mensen zijn kwetsbaarder in het verkeer dan andere verkeerdeelnemers. Het reactievermogen van deze groep neemt af, ze kunnen zichzelf moeilijker opvangen bij vallen of bij een aanrijding met iemand anders. Dit zijn voorbeelden van redenen waardoor ongevallen met ouderen minder goed zouden kunnen aflopen. Ook zijn er verschillende gevaarlijke wegen in Nederland met onoverzichtelijke kruisingen, waar hard gereden wordt door auto’s en de weg misschien minder goed onderhouden is. Dit kan ook een oorzaak zijn van meer ongelukken. Misschien is de oplossing wel het verplicht dragen van een helm, dit is in diverse Europese landen zoals Slowakije en Spanje al verplicht.

Lees ook: Twintig nieuwe elektrische voertuigen voor Munckhof

Print Friendly, PDF & Email