Nu de coronabesmettingen weer aan het stijgen zijn in Nederland, is er een mondkapjes discussie gaande. In veel landen binnen en buiten Europa is de mondkapjesplicht heel ‘normaal’. In deze landen zijn het dragen van mondkapjes op straat en in publieke gebouwen heel ‘gewoon’. In Nederland is dat absoluut niet zo, hier hoef je alleen een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Vorige week heeft onze overheid er zelfs over vergaderd en daar is uitgekomen dat voor het dragen van een mondkapje geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat deze helpen coronabesmettingen te voorkomen en dit dus ook niet verplicht is (m.u.v. het openbaar vervoer en de vliegtuigen). Nu mag de gemeente van de overheid wel experimenteren met coronamaatregelen. Vandaar dat de gemeente Amsterdam en Rotterdam vanaf vandaag in bepaalde drukke en krappe gebieden een mondkapjes plicht gaat instellen.

Deze mondkapjesplicht geldt voor zowel buiten op straat als binnen in winkels. De gemeente Amsterdam wil hiermee waarschijnlijk de komende vier weken experimenteren. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. De mondkapjesplicht komt niet in plaats van de anderhalvemeterregel. Het is een experiment en ze gaan de mondkapjesplicht eerst instellen voor het Wallengebied, de winkelstraten Kalverstraat/ Nieuwendijk en op de markten op Plein ‘40-’45 en de Albert Cuypstraat. Daarna wordt gekeken of er nog andere drukke gebieden in Amsterdam volgen. Er wordt gebruik gemaakt van communicatiemateriaal in deze gebieden en er worden tijdens drukke weekenden in deze gebieden gratis mondkapjes uitgedeeld.

‘Ik wil mijzelf diep in de ogen kunnen kijken als deze hele ellende voorbij is en tegen mijzelf kunnen zeggen: Ik heb geen maatregel onbenut gelaten om te vermijden dat er één Rotterdammer sterft of corona oploopt. Het zal vooral het gevoel van afstand houden versterken’, aldus Aboutaleb in het AD.

Ook Rotterdam gaat hier mee experimenteren. In Rotterdam geldt voor bepaalde drukke en krappe gebieden vanaf 5 augustus een mondkapjesplicht. Ook hier zijn de mondkapjes verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. De mondkapjesplicht komt ook hier niet in plaats van de anderhalvemeterregel. Deze mondkapjesplicht geldt voor de winkelgebieden in het centrum, op alle grote markten en in de overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. De komende dagen wordt bekeken of dit ook gaat gelden voor de overdekte winkelcentra Keizerswaard en Binnenhof. De mondkapjesplicht geldt van 06:00-22:00 uur en voor de markten geldt het alleen op marktdagen. Draag je geen mondkapje in deze experimentele gebieden in Amsterdam en Rotterdam dan riskeer je een boete van 95 euro.

Lees ook  Leefbaar Rotterdam wil van schandalige prijzen taxi af

Lees ook: Bestemmingen Transavia in maanden september en oktober

 

Print Friendly, PDF & Email