Een Californische rechter heeft het verzoek van de staat ingewilligd om een voorlopige voorziening te treffen die Uber Technologies Inc en Lyft Inc tegen moet houden hun chauffeurs in te schrijven als zelfstandigen in plaats van werknemers. De uitspraak van rechter Ethan Schulman van de San Francisco Superior Court is een nederlaag voor de taxibedrijven, aangezien zij zich verdedigen tegen een rechtszaak van 5 mei door staatsadvocaat-generaal Xavier Becerra en de steden Los Angeles, San Diego en San Francisco. 

Volgens Reuters werden Uber en Lyft beschuldigd van het overtreden van een nieuwe staatswet die bedrijven verplicht werknemers te classificeren als werknemers als ze bepaalden hoe werknemers hun werk deden, of als het werk deel uitmaakte van hun normale bedrijfsvoering.

overweldigende waarschijnlijkheid

In het besluit van de rechtbank waarin de bedrijven van ‘langdurige en brutale weigering’ om de staatswet na te leven worden beschuldig, zei Schulman dat de eisers met een ‘overweldigende waarschijnlijkheid’ aantoonden dat ze de Uber- en Lyft-geclassificeerde chauffeurs illegaal te werk stelden.

“Dit is een klinkende overwinning voor duizenden Uber- en Lyft-chauffeurs die hard werken – en, in deze pandemie, elke dag risico lopen – om voor hun gezin te zorgen”, zei Mike Feuer, advocaat van de stad Los Angeles in een verklaring.

Schulman heeft de uitvoering van zijn bevel met 10 dagen uitgesteld om beroep mogelijk te maken, wat Lyft zei dat het zal doen. Volgens een woordvoerder van Lyft willen chauffeurs geen werknemers zijn.  Lyft in een verklaring. 

Lees ook: Vrij spel voor sociale uitbuiting en Uber in Antwerpen 

Uber
Print Friendly, PDF & Email