Print Friendly, PDF & Email

Air bp, de internationale leverancier van vliegtuigbrandstofproducten en -diensten, en Neste, ’s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF), hebben een overeenkomst getekend om in 2020 en 2021 een groter volume duurzame vliegtuigbrandstof aan te bieden aan luchthavenklanten. Het volume is vijf keer groter dan dat van de bedrijven in 2019. Air bp zal de door Neste geproduceerde SAF beschikbaar stellen op geselecteerde luchthavens in Europa, met leveringen aan luchthavens zoals Stockholm (ARN) en Oslo (OSL) naar verwachting in de komende weken.

Het toegenomen aanbod van SAF is een reactie op de stijgende vraag van bestaande en nieuwe klanten van luchtvaartmaatschappijen, evenals van Noorwegen, waar een mandaat vereist dat 0,5% van alle verkochte vliegtuigbrandstof SAF is. Neste’s SAF wordt gemaakt van 100% hernieuwbaar afval en restgrondstoffen. In zijn nette vorm en gedurende de hele levenscyclus kan het tot 80% van de uitstoot van broeikasgassen verminderen in vergelijking met conventionele vliegtuigbrandstof. SAF ondergaat dezelfde kwaliteitstests als gewone fossiele vliegtuigbrandstof en kan tot 50% worden gemengd om vliegtuigen van brandstof te voorzien. Momenteel biedt SAF het enige haalbare drop-in-alternatief voor fossiele vloeibare brandstoffen voor het aandrijven van commerciële vliegtuigen.

 

De jaarlijkse capaciteit van Neste voor duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel 100.000 ton. Met de uitbreiding van hun raffinaderij in Singapore en met mogelijke extra investeringen in hun raffinaderij in Rotterdam, zal Neste de capaciteit hebben om tegen 2023 jaarlijks zo’n 1,5 miljoen ton SAF te produceren. Air bp levert sinds 2010 aan SAF en heeft tot op heden aan meer dan 20 klanten en 16 luchthavens wereldwijd geleverd, waaronder de Noorse luchthaven Oslo, waar het de eerste was die door Neste geproduceerd SAF leverde via de bestaande brandstofinfrastructuur voor luchthavens, in samenwerking met andere industrieën.

In 2018 kondigden Air bp en Neste plannen aan om supply chain-oplossingen te verkennen en te ontwikkelen voor het leveren van SAF aan luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Als een volgende stap in hun samenwerking ontwikkelden ze in april 2019 samen een haalbare supply chain-oplossing voor duurzame vliegtuigbrandstof voor de Zweedse markt. Deze laatste stap in hun samenwerking zal helpen om de beschikbaarheid van SAF op verschillende luchthavens te vergroten door optimaal gebruik te maken van de expertise van Air bp en Neste op het gebied van productie, blending, levering en veilige operaties.

Lees ook: KLM gaat tijdelijk twee keer per week op Caïro vliegen