PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Leerlingenvervoer laat zich niet zo maar combineren


Volgende week gaan de Belgen weer naar school en ondertussen zijn ook alle regio’s in Nederland startklaar of reeds opgestart. Een enorme klus voor de vele honderden medewerkers die het leerlingenvervoer in alle vervoersbedrijven in goede banen moeten leiden. Niemand van de kinderen mag te laat komen en tot overmaat van zorgen dwingen ouders bijna bij de chauffeur af dat hun zoontje of dochter op de minuut juist word opgehaald zodat zij niet te vroeg moeten opstaan en uiteraard tijdig naar het werk kunnen vertrekken. 

Wellicht kan het thuiswerken door de coronacrisis van veel ouders dat laatste punt iets afzwakken. In de meeste gevallen hebben de chauffeurs reeds kennis gemaakt met de ouders van schoolgaande kinderen. In de week voorafgaande aan het leerlingenvervoer wordt vaak een rondje gereden om kennis te maken met de route, de ouders, het kind en de eventuele verkeersproblemen die kunnen ontstaan.

automatisering kan niet alles oplossen

Het gebruik van goede plansystemen en routegeneratoren kan niet alle problemen oplossen. Algoritmes bepalen combinaties, reistijden en routes. 

“Andere factoren worden lastiger om mee te nemen, omdat deze vaak met ‘gezond boerenverstand’ dienen opgelost te worden. Hoe leg je immers aan software uit dat Jantje nooit bij Kees in de bus mag zitten. En wat met Esma die niet naast Fatima mag zitten omdat ze dan steevast ruzie krijgen tijdens de reis.” 

Het zijn slechts enkele voorbeelden die er voor zorgen dat vervoersbedrijven moeten puzzelen. Het Eindhovense Pitane BV is leverancier van plansystemen. Het stelt vast dat er steeds meer factoren bij komen die routes bepalen. Enkel wiskundige algoritmes loslaten op een Excel bestand werkt al lang niet meer. Corona heeft ervoor gezorgd dat er andere machten spelen bij het samenstellen van de routes.

gemeenten vaak oorzaak problemen

Bij de aanvang van een schooljaar staan vervoerders onder zware druk om alles zo perfect mogelijk uit te voeren. Tenslotte zijn zij ook de eersten die onder vuur komen te liggen in de plaatselijke media wanneer het fout gaat. Toch hoeft het ook dit jaar geen toelichting dat gemeenten veel te laat de laatste gegevens aanleveren bij de vervoersbedrijven van de te vervoeren leerlingen. Tot de laatste uren voor de aanvang van het schooljaar blijft het puzzelen en routes herschikken.

Ook dit schooljaar wellicht voer voor oppositie partijen die dan zo snel mogelijk de media opzoeken. Het doel is dan om de plaatselijke wethouder te ‘roosteren’ met zijn genomen besluit om te kiezen voor een vervoersbedrijf wat minder scoort bij de oppositie. Daarnaast zien we elk jaar journalisten zonder kennis van zaken prachtige eenzijdige verhalen schrijven. Ons advies is dan ook altijd om als journalist met een vervoersbedrijf een dagje mee te lopen en te zien hoe men vaak worstelt om de juiste gegevens en machtigingen van lokale overheden boven water te krijgen.

respect voor chauffeurs

De taxichauffeur is vaak de eerste persoon die ouders te zien krijgen wanneer iets fout ging in het vervoer. In de meeste gevallen is de chauffeur de persoon die het probleem komt oplossen en niet veroorzaakte. Wellicht is het mooi dat ouders of verzorgers van leerlingen daar even bij stil staan. In plaats van de chauffeur deze keer de volle laag geven in een vaak ‘oververhitte’ discussie kan begrip voor elkaar wonderen doen.

Lees ook: Thuiswerken vraagt om slimme software voor taxi bedrijven

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Leerlingenvervoer
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Leerlingenvervoer laat zich niet zo maar combineren

Geef een reactie