Print Friendly, PDF & Email

Wat de uiteindelijke bedoeling was om een persconferentie te geven is niet helemaal duidelijk. Alleen de evenementenbranche, nachtclubs en discotheken die nog steeds wachten op de toestemming om aan de slag te gaan blijven in de Haagsche wachtkamer zitten. Aan de bemoedigende woorden van premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jong heeft die sector nu niets. Het bijna zes maanden geleden sinds het coronavirus Nederland in een crisis stortte en Rutte benadrukt dat er geen nieuwe datum wordt gegeven discotheken en nachtclubs, omdat die plekken in het buitenland besmettingshaarden zijn gebleken.

een compliment voor ons allemaal

Een compliment voor ons allemaal”, zegt premier Rutte. “Omdat voor de meeste mensen de regels de basis zijn.” We zitten met z’n allen voorlopig nog vast aan alle basisregels. Omdat het in Nederland nu redelijk goed gaat wijzigt het kabinet niet haar koers. Het kabinet erkent dat de algemene maatregelen de eerste maanden tot schade leidden, maar houdt vol dat ze toen nodig waren.

positie van Grapperhaus

Volgens Rutte is er geen twijfel over zijn Minister van Justitie wat de geloofwaardigheid betreft. Politici zijn ook mensen en maken fouten die ze kunnen toegeven. Twee van de vier kinderen van Minister van Justitie Ferd Grapperhaus hebben eerder deze zomer corona gehad. Dat is lang voor de veelbesproken bruiloft eind augustus, waar de 1,5 meterregel door de gasten van Grapperhaus werd geschonden. Hij maakte daarop een symbolisch bedrag van 780 euro over aan het Rode Kruis, tweemaal de hoogte van een coronaboete. 

“Ik snap dat mensen daar vraagtekens bij hebben, maar dan zeg ik tegen die mensen: één, niemand is heilig. Wij niet, mensen in het land niet. Politici niet, niemand. Twee, als je een fout maakt, dat is ook leiderschap, dan geef je die toe. Dat heeft hij gedaan. En dat vind ik ook belangrijk. Dus wat dat betreft is hij wat mij betreft geloofwaardig. We hebben daar vrijdag bij de persconferentie ook over gesproken en dat meen ik oprecht.”, aldus Rutte.

De komende maanden, zolang er geen vaccin is, blijft het van belang dat we ons beschermen tegen het virus. En tegelijkertijd zo normaal mogelijk ons leven leven. Rutte benadrukt dat als je de hele week hard werkt, en je tegelijkertijd probeert zo goed mogelijk te houden aan alle afspraken. Dan is er ook de ruimte om naar de bioscoop te gaan. En naar het terras en naar de horeca.

Lees ook: Den Haag vraagt jongeren zich te laten testen op corona

Minister President Mark Rutte
clubs gesloten in coronatijd