Steeds meer mensen reizen weer met de trein. Lange tijd is het vreselijk stil geweest in de trein en op het spoor. Door de coronapandemie werken toch nog veel mensen vanuit thuis. Dus de aantallen reizigers zitten nog lang niet op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie. Uit een analyse van de reizigersaantallen blijkt wel dat veel mensen in augustus de weg naar de trein weer terug hebben gevonden. In maart zakte het aantal reizigers enorm, met een dieptepunt in april tot gevolg. Er waren dagen bij dat er slechts negen procent van het aantal treinreizen werd gemaakt ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Dat was onder andere de reden voor een speciale coronadienstregeling die in maart inging en duurde tot en met eind mei. Ook werden per 1 juni mondkapjes verplicht in de trein.

 ‘We zien nu tussen de 40 en 45 procent van het normale aantal reizigers, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur. Het is nog steeds vooral vrijetijdsverkeer. Reizigers die om een zakelijke reden de trein pakken of om van huis naar het werk te komen, zien we veel minder in de trein’.

Sinds 1 juni mogen reizigers weer reizen maken die niet noodzakelijk zijn, dit zorgt er natuurlijk ook voor dat het weer drukker is bij de NS. In de afgelopen vakantieperiode is de trein ook veel gebruikt voor uitstapjes naar familie of naar bijvoorbeeld het strand. Het was vooral in de weekenden een stuk drukker in de trein. Er waren momenten bij dat er gemiddeld weer de helft van het aantal treinreizen werd gemaakt, in vergelijking met het jaar ervoor dezelfde periode. Op sommige momenten zag de NS zelfs twee derde van het aantal reizen weer gemaakt worden ten opzichte van vorig jaar dezelfde periode. Aan het einde van de maand augustus was er ook doordeweeks een opleving in het aantal treinreizen. Normaal gesproken is er als de vakantie voorbij is een forse toename van het aantal reizigers per dag, nu tijdens de coronapandemie is dat anders. Veel mensen werken nog steeds thuis en dit zorgt ervoor dat we nog steeds achterblijven op het aantal reizigers ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook  Intercity met duizend reizigers staat uren stil

Lees ook: NS komt met digitale editie van het tijdschrift SPOOR

Print Friendly, PDF & Email