Print Friendly, PDF & Email

De International Air Transport Association (IATA) heeft regeringen in Afrika en het Midden-Oosten (AME) opgeroepen om testen te implementeren als een alternatief voor quarantainemaatregelen bij het heropenen van hun economieën, dit meldde zij onlangs met onderstaand persbericht op hun website. Vijfendertig landen in Afrika en het Midden-Oosten hebben door de overheid opgelegde quarantainemaatregelen. Dit is een stijging van zeven landen sinds augustus. De impact is dat de regio effectief in lockdown blijft, ondanks dat de grenzen open zijn. Recent onderzoek naar de publieke opinie toonde aan dat 88% van de reizigers niet eens zou overwegen om te reizen als reizigers op hun bestemming quarantainemaatregelen zouden krijgen.

‘Verplichte quarantainemaatregelen weerhouden mensen ervan te reizen. We begrijpen dat de prioriteit van regeringen ligt bij het beschermen van het welzijn van hun burgers. Quarantaine vernietigt het levensonderhoud. Testen is een alternatieve methode die ook reis- en toerismebanen zal besparen’, aldus Muhammad Albakri, IATA’s Regional Vice President voor Afrika en het Midden-Oosten.

Reizigers staan achter het testen. Uit het laatste IATA-onderzoek naar de houding van passagiers in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) blijkt dat 72% van de ondervraagden het ermee eens was dat degenen die negatief testen op COVID niet in quarantaine hoeven te worden geplaatst, en dat 80% van de mensen vindt dat COVID-19 voldoende onder controle is in het land om grenzen te openen. Quarantaines, gesloten grenzen en reisbeperkingen blijven de vraag naar reizen in Afrika en het Midden-Oosten decimeren. Het verkeersniveau in Afrika en het Midden-Oosten zag in juli de grootste daling van alle regio’s in vergelijking met 2019. Het totale passagiersvervoer in Afrika lag in juli 2020 93,7% onder het niveau van 2019 en in het Midden-Oosten 95,5% onder het niveau van 2019.

De luchtvaart ondersteunde meer dan 6,2 miljoen banen en 56 miljard dollar in bbp in Afrika en 2,4 miljoen banen en 130 miljard dollar in bbp in het Midden-Oosten vóór COVID-19. De economische impact van de ineenstorting van het luchtverkeer in 2020 als gevolg van COVID-19 zou 3,5 miljoen verloren banen en $ 35 miljard aan bbp in Afrika en 1,5 miljoen verloren banen en $ 85 miljard in het bbp in het Midden-Oosten kunnen zijn.

‘Testen biedt een veilig alternatief voor quarantaine en een oplossing om de economische en sociale verwoesting van COIVID-19 te stoppen’, aldus Albakri.

Lees ook: Miljoenennota voor groot deel in teken van steunpakketten