Print Friendly, PDF & Email

Wie dacht nu nog naar België op vakantie te gaan komt bedrogen uit. Sinds gisteren is het reisadvies door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast voor heel België van code geel naar code oranje. Het advies is aangepast omdat België strengere regels heeft ingesteld voor bezoekers uit Nederland omdat het aantal coronabesmettingen in ons land oploopt. De Belgische overheid raadt daarom reizen (waaronder toerisme) naar België sterk af vanuit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (de rode zones).

Reizigers uit deze drie provincies die voor een noodzakelijke reis toch afreizen naar België moeten zich bij verblijf langer dan 48 uur laten testen in één van de Belgische afnamecentra. En ook moeten ze 14 dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine bij vrienden, familie of in een hotel. De quarantaine mag onderbroken worden voor het noodzakelijke doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Voor noodzakelijke reizen korter dan 48 uur geldt geen quarantaine- en testplicht meer. Reizigers uit andere provincies in Nederland krijgen het advies 14 dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine te gaan en zich daar te laten testen.

Door bovenstaande regels gaat de kleur van het hele Nederlandse reisadvies voor België van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het aantal besmettingen is nog steeds hoog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant. Na een verblijf in deze gebieden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Komt je uit een ander gebied in België? Dan hoeft je bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine te gaan. Eerder gold er alleen een oranje reisadvies voor delen van Antwerpen en Brussel en omgeving.

Lees ook:Landelijke maatregelen tegen het coronavirus van kracht