Op de persconferentie werd bevestigd dat de extra strenge maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd morgenavond om 24.00 uur aflopen. Toch wil het kabinet verder geen uitspraken doen over de mogelijkheid dat de Horeca wellicht rond de kerstdagen open kan. Volgens de actuele voorspellingen zijn echte versoepelingen pas aan de orde half januari, in de veronderstelling dat de dalingen doorzetten zoals dit nu het geval is.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de kerstdagen. We weten nog niet wat we met de horeca doen. In ieder geval hopen we dat er weer iets kan, maar de volledige horeca zal zeker niet open kunnen volgens de Jong. Het kabinet gaf in de persconferentie meerdere malen aan dat het ieder ieder buitenland om ons heen het precies de andere kant opgaat en dat we in Nederland het best goed doen.

“Juist dit jaar is extra aandacht nodig voor elkaar en onze omgeving. Dan helpt het als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen”, zegt De Jonge. “Hou vol.”

gedeeltelijke lockdown

Volgens premier Rutte geven de cijfers aanleiding voor een lichte versoepeling van de coronamaatregelen. De maatregelen gaan om middernacht terug naar zoals die twee weken terug golden, namelijk de zogenoemde gedeeltelijke lockdown. Als de coronawet op 1 december ingaat, worden mondkapjes verplicht in winkels en andere publieke binnenruimten. 

Het kabinet wil dat Nederlanders met weinig mensen Sinterklaas vieren. “We ontvangen maximaal drie personen thuis.” Er mag nog niet versoepeld worden. “Verdeel het feest anders over een paar dagen”, is het advies van premier Rutte. “En neem een voorbeeld aan de coronaproof-intocht van Sinterklaas.”

Volgens de premier is er nog ruimte voor verbetering. Vooral in supermarkten en andere winkels kunnen mensen zich beter aan de regels houden, en ook thuis. Dat betekent meer thuiswerken en minder mensen ontvangen.

Lees ook: Hotelovernachting met diner helpt imago horeca niet mee

Mark Rutte
Print Friendly, PDF & Email