Print Friendly, PDF & Email

Mooi dat er een fietser leiding gaat geven bij Rover. Als rode draad door haar leven lopen duurzaamheid en klimaat. Zaterdag 21 november kozen de leden van Reizigersvereniging Rover op de Algemene Ledenvergadering een nieuwe voorzitter. Vanuit het bestuur is Saskia Kluit voorgedragen, er waren geen tegenkandidaten. Huidig voorzitter Walter Etty was tweemaal voor de periode van één jaar verkozen, een periode die nu is verstreken. 

Saskia Kluit (47) heeft de afgelopen 11 jaar gewerkt bij de Fietsersbond waarvan de laatste 5 jaar als directeur. Zij is recent bij de Fietsersbond vertrokken waardoor niets haar in de weg staat om als voorzitter van Rover aan de slag te gaan. Saskia heeft ervaring in meerdere besturen. Zo was ze voorzitter van de Dutch Cycling Embassy en oprichter van Energie-U, een coöperatieve vereniging die Utrechters helpt met energie besparen en zelf opwekken. Daarnaast is zij sinds afgelopen mei Senator in de Eerste Kamer namens GroenLinks.

Vrijwel iedere fietser is óók een fervent gebruiker van het openbaar vervoer. Ook zijzelf maakt naast de fiets veel gebruik van de trein. Ze vindt dat de OV-reizigers een sterke belangenbehartiger verdienen en is daarom gemotiveerd om voorzitter te worden van Rover.

Saskia komt in een roerige tijd aan boord bij Rover: er wordt veel gesproken over bezuinigen op het OV, terwijl zij juist pleit voor investeringen: 

“Er zijn zes miljoen mensen in Nederland, bijna een derde van de bevolking, zonder rijbewijs. Voor mensen met een beperking is het openbaar vervoer zelfs de enige vervoerswijze. Met minder OV krijgen zij minder de kans om mee te doen met de maatschappij. Op het platteland is goed OV nog belangrijker, in Noord-Oost Groningen moet je al snel 20 kilometer fietsen en dat lukt niet iedereen.”

Sinds 2008 is directeur Freek Bos de vertegenwoordiger van Rover aan de gesprekstafels. Het bestuur geldt als ondersteuning van het bureau. Saskia Kluit wil het bureau en de vereniging helpen om te groeien, waarbij de kracht van de huidige organisatie behouden blijft. Hierbij kan Rover veel leren van de ervaring die Saskia heeft opgedaan bij de Fietsersbond.

Lees ook  Ursula von der Leyen: nieuwe focus op e-fuels en digitalisering

Foto: Rover – Saskia Kluit

Lees ook: De fietshelm blijft een controversieel hoofddeksel

Saskia Kluit