Neen, hij is niet verplicht en dat zal ook nog niet snel gebeuren. Een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat het verplichten van de fietshelm voor de algemene volksgezondheid een omgekeerd effect heeft. Fietsers blijken bij een helmverplichting de fiets makkelijker in te ruilen voor alternatief vervoer en dus minder te bewegen. Uit het onderzoek blijkt verder dat automobilisten iets meer ontzag hebben en zijn ze voorzichtiger voor fietsers zonder helm, dan voor de fietser met helm.

goedkoop of duur maakt niets uit

Een helm met keurmerk is veilig, ongeacht de prijs. De helm zelf is wat veiligheidsnormen betreft vandaag een aanrader, tenminste als je een helm in Europa koopt, want die beantwoorden alle aan de Europese CE-norm. Of je nu een exemplaar van 10 euro of een exclusief model van 500 euro koopt, het maakt niet uit. Voor de volwassenen geldt het EN1078 keurmerk, voor kinderen EN1080. Er zijn wel twee uitzonderingen. Eén, de helmen voor de zogenaamde Speedpedelecs, de elektrische fietsen met snelheden tot boven de 40 km per uur, moeten aan de NTA8776 keuring voldoen. Ze zijn berekend op valpartijen aan een hogere snelheid en bieden meer bescherming aan de slapen en de achterkant van het hoofd.

vervang de helm tijdig

Wanneer je een ernstige valpartij met de helm op hebt gehad, is de helm echt wel aan vervanging toe. Na het incasseren van een harde klap is het binnenwerk (eps-schuim) ingedeukt en kan het een tweede klap niet meer absorberen. Koop daarom altijd een nieuwe helm na een flinke klap. Het advies is om een helm sowieso na enkele jaren te vervangen omdat uv-straling van de zon het materiaal aantast. Koop nooit een tweedehands helm. Schade in het binnenwerk is niet zichtbaar.

Lees ook: Razend populaire E-bike veroorzaakt veel ongevallen

actief dragen fietshelm
Tegenbosch fietsersbrug
Print Friendly, PDF & Email