PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Razend populaire E-bike veroorzaakt veel ongevallen


De E-bike is razend populair geworden binnen een zeer korte tijd. Ondanks de dure aanschaf van de fiets en de lange wachttijden, doen de fietsenmakers gouden zaken. De keerzijde van dit succes is de enorme stijging van het aantal ongevallen. De snelheid die deze fietsen met gemak behalen overtreffen menig afgestelde scooter. Het blijft dus uitkijken op de fietspaden voor Deliveroo, Thuisbezorgd, Takeaway, Just eat en Ubereats fietsers die in volle vaart achter je aankomen rijden en je voorbij gaan.

Dagelijks horen wij verhalen van ongevallen die bestuurders van de E-bike hebben meegemaakt. Vaak met zeer ernstig letsel want het dragen van een beschermende helm is niet verplicht. De laatste in het rijtje van bekenden is Simon Cowell (60). Het jurylid uit Britain’s got talent en America’s got talent, heeft zijn rug gebroken bij een ongeval met een e-bike. Het ongeluk deed zich zaterdag voor in Malibu, toen Simon de pas aangekochte tweewieler aan het uittesten was.

zwaar letsel

Maar dichterbij vinden we ook dagelijks de verhalen van zwaar letsel door een val met een E-bike. De kans op een dodelijk verkeersongeluk is op een elektrische fiets driemaal groter dan met een gewone fiets. Dat becijferen deskundigen van verzekeraar Allianz op basis van ongevals- en mobiliteitsstatistieken van het Duitse ministerie van Verkeer. E-bikers raken twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond. Vooral hoofdletsel en letsel aan armen en benen komt vaker voor. 

Ook viel de 56-jarige presentatrice Caroline Tensen tijdens een rondje met haar e-bike. Ze ging hard onderuit en belandde daarbij op haar gezicht met letsel tot gevolg. De e-bike is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Vooral ouderen kiezen vaker voor een fiets met trapondersteuning. Zoals u zich vast kunt voorstellen, heeft een ongeluk met 45 kilometer per uur doorgaans een veel grotere impact dan een botsing met een snelheid van 25 kilometer per uur. En dat verschil zien we ook terug in de regels rondom aansprakelijkheid.

zwakke en sterke verkeersdeelnemers

Er wordt gekeken naar het onderscheid tussen zwakke en sterke verkeersdeelnemers. Fietsers en voetgangers vallen volgens de wet onder de zwakke verkeersdeelnemers. Rijdt u op een normale e-bike (die in principe niet harder gaat dan 25 kilometer per uur), dan hoort u ook bij deze groep. Onder de sterke verkeersdeelnemers vallen auto’s, scooters, motoren, bussen en bromfietsen. Omdat de pedelecs net zo hard gaan als een bromfiets, behoren ze ook tot de sterke verkeersdeelnemers.

Omdat zwakke verkeersdeelnemers kwetsbaarder zijn bij een ongeluk met sterke verkeersdeelnemers, worden zij door de wet extra beschermd. Heeft een zwakke verkeersdeelnemer een ongeluk gehad met een sterke verkeersdeelnemer? Dan krijgt de zwakke verkeersdeelnemer sowieso 50 procent van zijn schade vergoed, zelfs als hij een verkeersfout heeft gemaakt. Dit heet de 50 procentregel. Voor zwakke verkeersdeelnemers jonger dan 14 jaar wordt zelfs 100 procent van de schade vergoed (de 100 procentregel). Hier geldt dus niet het recht van de sterkste, maar juist van de zwakste.

Lees meer: E-bikes zorgen voor drukte op nu al overvolle fietspaden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Razend populaire E-bike veroorzaakt veel ongevallen

Geef een reactie