Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Het is de laatste tijd een drukte op de Nederlandse fietspaden. Veel mensen pakken in deze coronatijd de fiets of de e-bike. Dit om onder andere het openbaar vervoer te mijden. Het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand is voor veel mensen een reden om liever op de fiets te gaan. Tot begin september blijft waarschijnlijk het verzoek van de overheid aan iedereen om als het kan zoveel mogelijk thuis te werken. Dit zorgt voor een rustige ochtendspits op de Nederlandse wegen maar niet voor de Nederlandse fietspaden. De e-bike is een populair vervoersmiddel, dit blijkt uit een onderzoek van ALD Automotive.

‘We dachten dat we de tijd hadden om de inrichting van wegen en fietspaden aan te pakken, maar door de coronacrisis hebben we die tijd niet meer. We hadden al voor de coronacrisis volle fietspaden en steeds meer tweewielers met verschillende snelheden’.

Helaas zijn de Nederlandse fietspaden hier nog niet op berekend, hier moet snel verandering in komen. Volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen moeten er door de gemeentes snel meer fietspaden aangelegd worden, dit om verkeersdoden te voorkomen. Uit een onderzoek een paar jaar geleden bleek al dat ruim een kwart van alle Nederlanders zich onveilig voelt op de fiets. Nu het steeds drukker wordt op de fietspaden, gebeuren er ook meer ongelukken. Racefietsen, e-bikes, e-step, ze rijden allemaal op het fietspad met verschillende snelheden, dit is erg gevaarlijk. Daarom moet er meer ruimte komen voor fietspaden in Nederland. Frits van Bruggen vindt ook dat er snelheidsbeperkingen moeten komen voor bijvoorbeeld snelle E-bikes, 20 km per uur op de fietspaden en 45 km per uur op de fietssnelwegen tussen steden. De minister van infrastructuur heeft een half miljard euro vrijgemaakt voor verkeersveiligheid, laten we hopen dat dit geld de veiligheid op de Nederlandse fietspaden verbeterd.

‘Gemeenten kunnen aanspraak op dat geld maken als ze zelf ook de helft financieren. Ik ben enorm bezorgd dat dat niet lukt. Het coronavirus heeft voor een gezondheidscrisis gezorgd, maar ook een economische crisis veroorzaakt. Dorpen en steden zullen zeggen: het geld voor verkeersveiligheid is op. Dan accepteren we dus als land dat er meer doden en zwaargewonden vallen’.

Lees ook: Keuzetraject voor pilot matrixborden valt op de A27