De Haarlemse personenvervoerder Jan de Wit Group heeft begin 2018 aangifte van fraude gedaan bij het Openbaar Ministerie. Volgens het vakblad Personenvervoer Magazine werd de aangifte gedaan nadat bij de Jan de Wit Group was gebleken dat één van haar medewerkers geld had aangenomen van onderaannemers van Jan de Wit. Deze onderaannemers waren ingeschakeld bij de uitvoering van trein- vervangend vervoer dat in opdracht van de NS door Jan de Wit wordt verzorgd. De betrokken medewerker is direct op staande voet ontslagen.

“We zijn enorm geschrokken. Nog nooit in onze bijna 100 jarige geschiedenis hebben wij zoiets meegemaakt,” zegt Walter de Wit, directeur van de Jan de Wit Group. “Het is dan ook goed te vernemen dat het Openbaar Ministerie naar aanleiding van fraude waarvan NS en wij het slachtoffer zijn geworden, stappen heeft gezet en is overgegaan tot vervolging. Er is veel schade geleden en het is aan de strafrechter om een oordeel te vellen over de personen en busondernemingen die hierbij betrokken zijn geweest.”

Jan de Wit Group – dat een groot deel van het treinvervangend vervoer bij treinuitval, calamiteiten en stremmingen voor NS coördineert – is bezorgd over de indruk die ongewild in de media zou kunnen ontstaan, en stelt met nadruk dat Jan de Wit op geen enkele wijze bij de fraude is betrokken. 

“Die indruk is apert onjuist en betrokkenheid is pertinent niet aan de orde. Jan de Wit Group heeft zelf aanzienlijke schade geleden door de fraude en heeft actief alle medewerking verleend aan het strafrechtelijk onderzoek. Een en ander in samenspraak met de NS.” 

Jan de Wit Group wacht het oordeel van de strafrechter af en wil – zolang de zaak onder de strafrechter is – geen verdere mededelingen doen. Het vermoeden bestaat dat de fraude te maken heeft met de toekenning van ritopdrachten aan onderaannemers van de Jan de Wit Group, maar ook dat wilde het bedrijf niet bevestigen.

Lees ook  Delhi zet deuren open met gratis busreizen voor non-binaire reizigers

Lees ook: Transvision stimuleert vervoerssector ideeën te delen

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email