Nederlanders en andere buitenlanders moeten met ingang van 25 december een negatieve uitslag van een coronatest laten zien als ze naar België willen komen. De coronatest mag niet ouder zijn dan twee dagen. Volgens de Belgische Premier Alexander De Croo  komen er controles aan de grens. Wie aan de grens woont en af en toe de grens over moet maar er niet blijft slapen moet dat niet. Wanneer men langer dan twee dagen in België wil verblijven is de test noodzakelijk.

Het land wil zo meer reisbewegingen tussen België en omringende landen te voorkomen, omdat de situatie in de meeste landen slechter is dan in België. De Belgen willen via weg- en luchthavencontroles besmettingen uit het buitenland voorkomen. In Europa passen ook landen als Ierland en Noorwegen die strategie toe.

geen toegevingen

Het Overlegcomité heeft vrijdag geen toegevingen gedaan, maar ook geen grote verstrengingen aangekondigd. Belgen die in het buitenland werken zullen zich niet aan de verplichte quarantaine van zeven dagen moeten houden. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vrijdag verduidelijkt na het Overlegcomité.

Premier Alexander De Croo roept Belgen expliciet op om niet te reizen, om de kans op verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Bij terugkomst na een reis geldt een verplichte quarantaine van 7 dagen, met aansluitend negatief testresultaat. Deze quarantaine is niet verplicht wanneer uit het Passenger Location Form (PLF) van de reiziger zou blijken dat de kans op besmetting laag is omwille van zijn of haar gedrag. 

De Belgische regering is best goed in verrassingen... Veroorzaakt veel onrust bij families over de grens en woon-werk verkeer.

Marga Vermue, burgemeester van de gemeente Sluis

Volgens PZV was er al veel onrust ontstaan aan beide zijden van de grens. De burgemeesters van de Belgische gemeenten die aan Zeeuw-Vlaanderen grenzen werden verrast door de maatregel. Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, maakte al afspraken met zijn Belgische collega’s om te spreken over het beperken van de praktische nadelen van de maatregel. 

Lees ook: Aanpak transmigratie op snelwegparkings in Vlaanderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Vlaamse Leeuw op klok
software voor taxibedrijven
Print Friendly, PDF & Email