Er waren eerder al diverse geruchten over de lockdown in de media, en iedereen zat in afwachting van de persconferentie. Zeker nu er onlangs een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken die volgens deskundige nog besmettelijker is. Waar iedereen al bang voor was is werkelijkheid geworden. Deze week is besloten door ons kabinet dat we tot tenminste 9 februari in lockdown blijven. In eerste instantie zou de huidige lockdown tot 19 januari gelden, deze is nu verlengd. Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus is licht aan het afnemen, dat wil zeggen dat de lockdown effect heeft. Door de verlenging van de lockdown moet het aantal besmettingen nog meer dalen. Dit zou er dan weer voor moeten zorgen dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Ook al zijn ze in ons land inmiddels begonnen met vaccineren, we moeten voorlopig onze contacten beperkt houden tot het minimum zodat het virus minder snel kan verspreiden. Thuisblijven is nog steeds het dringende advies en als je toch mensen uitnodigt mogen dat er maximaal twee zijn.

Thuiswerken is ook nog steeds het dringende advies, terwijl de drukte in de spits soms anders doet lijken. Deze verlenging van de lockdown heeft verstrekkende gevolgen voor onze maatschappij. Er is tijdens de persconferentie gezegd dat Minister Koolmees, Wiebes en Hoekstra werken aan aanvullingen op het herstel- en steunpakket voor ondernemers en werkenden, volgende week wordt hier meer over bekend gemaakt. De scholen blijven ook nog steeds gesloten tot 7 februari en onderwijs op afstand blijft nog steeds gelden, wat voor veel ouders inhoud dat ze nog even door moeten bijten. Het OMT gaat wel kijken of het primair onderwijs en de kinderopvang al eerder open kan. Ook blijft het advies gelden om niet naar het buitenland te reizen, dit geldt zeker tot en met maart. Er zijn felle discussies ontstaan over het feit dat er dagelijks wel gewoon tientallen vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland aankomen, terwijl in het Verenigd Koninkrijk het nieuwe coronavirus de overhand aan het krijgen is, en de ziekenhuizen daar letterlijk overlopen. Het kabinet is druk aan het overleggen en onderzoeken of een eventuele avondklok zou helpen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Hopelijk krijgen we tijdens de volgende persconferentie beter nieuws.

Lees ook: Engeland ook weer in strenge lockdown

Print Friendly, PDF & Email