PGGM (coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk) Infrastructure Fund heeft een overeenkomst gesloten met de Canadese pensioenbelegger Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) voor de overname van een groot minderheidsbelang in treinenleasemaatschappij Alpha Trains. Het in Luxemburg gevestigde Alpha Trains is de Europese marktleider in het leasen van passagierstreinen en vrachttreinen, met activiteiten in zeventien landen. Met deze investering breidt het PGGM Infrastructure Fund zijn transportportefeuille, nu bestaande uit transportconcessies, metrolijnen, spoorlijnen, tolwegen en vliegtuigleasing, uit met treinenleasing. Het belang in Alpha Trains past in de strategie van het Fund om beleggingen in duurzaam transport de komende jaren uit te breiden.

Alpha Trains is de grootste leasemaatschappij in Europa waar het gaat om passagierstreinen en de nummer twee op de markt voor het leasen van vrachtlocomotieven. Het grootste deel van de omzet komt uit leasecontracten voor elektrisch aangedreven treinen. De onderneming is goed gepositioneerd om in te spelen op overheids- en EU-beleid om vrachtvervoer meer per spoor te laten plaats vinden en verwacht dat de liberalisatie van de markt van passagiersvervoer per trein in Europa leidt tot verdere groei.

Erik van de Brake, hoofd Infrastructure bij PGGM: “Alpha Trains is om meerdere redenen een mooie aanvulling op ons groeiende PGGM Infrastructure Fund. De onderneming levert een stabiel en goed rendement voor onze klanten zoals Pensioenfonds Zorg en Welzijn die de ambitie hebben hun beleggingen verder te verduurzamen. Met deze investering komt lange termijnpensioenkapitaal beschikbaar ter financiering van de groeiende vraag naar duurzame vormen van transport”.

Duitsland is voor Alpha Trains de belangrijkste markt, gevolgd door de Benelux-landen, Frankrijk, Spanje en Italië. In Nederland heeft het de Nederlandse Spoorwegen als klant. Tevens is Abellio een belangrijke afnemer. Dit is een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen die OV-concessies heeft in Europese diverse landen. Alpha Trains heeft in 2017 als eerste private onderneming op de leasemarkt voor rollend materieel groene obligaties uitgegeven ter financiering van haar duurzaamheidsprogramma, waarmee 63 elektrische treinstellen zijn aangeschaft. Dit meldt PGGM op hun website.

Lees ook: Tijdelijke proef nachttrein Wenen naar Amsterdam uitgesteld

 

Print Friendly, PDF & Email