Gelet op de huidige reisadviezen in het kader van COVID-19 is de praktische uitvoering van de proef niet gestart op de eerder geplande datum van 13 december 2020. NS zoekt momenteel in samenspraak met ÖBB naar een nieuwe datum voor de praktische start van de nachttreindienst rekening houdend met de onzekere ontwikkelingen van de coronamaatregelen en daarbij horende reisadviezen in de verschillende landen. Met de concessiewijziging en de subsidiebeschikking zijn wel de juridische kaders voor de proef, vooruitlopend op de daadwerkelijke start van proef, reeds ingeregeld. 

Het betreft het in de concessie opnemen van de tijdelijke proef tot eind 2024 met het doortrekken van de nachttrein Wenen/Innsbruck – Düsseldorf naar Amsterdam en vice versa. Vandaag informeerde de staatssecretaris Stientje van Veldhoven de Kamer over een wijziging van de vervoerconcessie voor het hoofdrailnet, die per 13 januari 2021 in werking treedt. Het betreft het in de concessie opnemen van de tijdelijke proef tot eind 2024 met het doortrekken van de nachttrein Wenen/Innsbruck – Düsseldorf naar Amsterdam en vice versa, waarover zij de Kamer vorig jaar heeft geïnformeerd.

Tegelijk met het besluit van de staatssecretaris van Veldhoven besluit van vorig jaar om deze proef in principe mogelijk te maken, heeft zij aangegeven tijdens de looptijd van de proef in een parallel spoor met geïnteresseerde partijen te verkennen of en hoe zij kunnen worden gestimuleerd om Nederland na de proef als bestemming te kiezen voor hun nachttrein. Initiatieven voor nieuwe verbindingen als die van SBB, OBB, DB en SNCF voor onder andere een mogelijke verbinding Amsterdam-Zürich juicht van Veldhoven dan ook van harte toe. Dergelijke initiatieven kunnen bijdragen aan een groter aanbod van aantrekkelijke verbindingen en mijn doelstelling van 2 miljoen extra internationale reizigers per jaar richting 2025.

Lees ook  Politie op zoek naar taxichauffeur die leven redde

Lees ook: Met de nachttrein reizen van Amsterdam naar Zürich

ÖBB
ÖBB nachtrein
Print Friendly, PDF & Email