Print Friendly, PDF & Email

Wanneer het eindresultaat een prima weg is die jaren mee kan kan je daar best mee leven. Maar dat laatste is niet altijd het geval. Wie vanuit Nederland naar België reist heeft zich vast al de vraag gesteld waarom de wegenwerken zo lang duurden en amper twee jaar later de weg weer spoorvorming vertoond tussen de Nederlandse grens en Turnhout. Wegenwerken in België duren gemiddeld veel langer dan bij onze noorderburen. Het vervangen van kilometers asfalt is in Nederland een kwestie van een weekend. Het vervangen van een brug, inclusief afbreken van de oude brug, een afsluiting van de snelweg voor maximaal 48 uur om de klus te klaren. 

Dat gaat in Vlaanderen vaak anders. In de meeste gevallen zijn wegenwerken een klus van maanden tot ruim een jaar. Onze wegen zijn gemiddeld gezien zeer zwaar belast, waardoor wegenwerken continu nodig zijn. Vaak moet ook de riolering worden vernieuwd, wat betekent dat de hele weg en fundering moet uitgebroken worden en daarna volledig terug opgebouwd, dat is véél meer werk dan een laagje asfalt vernieuwen. Er zijn altijd wel redenen waarom het werk langer duurt dan normaal zoals de weeromstandigheden, discussie over meerwerk en fouten van de aannemer zelf.

Dan is er nog het probleem van de aannemer en de Belgische bureaucratie. Hoe korter de termijn van de werkzaamheden, hoe hoger de aannemers hun prijs zetten. Aannemers houden rekening met hun planning, die vaak te vol zit met meerdere werven tegelijk. Het inhuren van machines kan dus voor meerdere werven tegelijk gebeuren en kranen of asfaltmachines moeten niet stil staan maar op zoveel mogelijk plaatsen tegelijk worden ingezet. De overlast voor de bewoners is vaak zeer groot. Maanden is het huis niet bereikbaar door rioolwerken in de straat, kortom een nachtmerrie voor winkeliers en bewoners.

Lees ook: Na zoveelste ongeval is brug in Assenede echt op komst

asfaltmachine
asfaltmachine
nadarafsluiting