Rover-Limburg denkt dat een tram tussen Maastricht en Hasselt een succes kan worden. Wel moet de tram dan beide binnensteden aandoen en de stations met elkaar verbinden. De route is echter al tijden aanleiding tot discussie. Het idee speelt al tijden: een tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt, die tussengelegen belangrijke locaties zoals de universiteit en het centrum van Hasselt aandoet, om beide steden beter te ontsluiten. Deze tram zou in 2024 moeten gaan rijden maar er blijken nog veel obstakels te overwinnen. Rover-Limburg roept de betrokken partijen op in actie te komen om de tramverbinding te realiseren.

Vlaanderen en De Lijn realiseren een snelle tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Het tramtracé tussen Hasselt Station en Maastricht Mosae Forum heeft een lengte van circa 30 kilometer, waarvan 27 km op Vlaams grondgebied. Met de bus reis je momenteel in ongeveer 70 minuten van Hasselt naar Maastricht. Straks doe je er met de tram ongeveer 30 minuten over.  Met de tram reis je dus dubbel zo snel. De tram zal op werkdagen en op zaterdag om het halfuur rijden, op zondag om het uur. De tram rijdt in de stad tussen de 10 en 35 km/uur. Buiten de stad is dat maximaal 100 km/uur. Eind 2023 moet de tram rijden. In de loop van 2024 kan de tramlijn volgend De Lijn dan volledig in exploitatie worden genomen.

Staat het belang van de Hasseltse bestuurders boven het belang van de reiziger? vraagt Kees Braam, voorzitter van Rover-Limburg, zich af.

Het gemeentebestuur van Hasselt lijkt nu te vrezen dat veel mensen uit de Belgisch-Nederlandse grensregio naar Maastricht zouden reizen voor hun inkopen, daarnaast speelt ook nog een oude verkiezingsbelofte om de Heilig Hart-wijk te ontzien: redenen om de tram te verbannen uit de binnenstad.

Met de nieuwe beoogde route moet de reiziger in Hasselt nog verder lopen vanaf het station, terwijl de tram ook in Maastricht het station niet lijkt te halen omdat de Wilhelminabrug niet sterk genoeg is. Rover-Limburg pleit hier voor een alternatief over de spoorbrug. Met een goede verbinding tussen de stadscentra en de stations kan de tram volgens Rover-Limburg een groot succes worden. “Veel forensen leggen dit relatief kleine stukje af met de auto, terwijl het zich goed leent voor een OV-verbinding. We hopen daarom dat de ideeën voor de tram zoals ze bedoeld zijn spoedig worden gerealiseerd”, stelt Kees Braam.

Lees ook:  Vereniging Rover kiest Saskia Kluit als voorzitter

station Hasselt
station Hasselt
Print Friendly, PDF & Email