Rode kruizen boven de snelweg, wie kent ze niet? Eigenlijk weet iedereen wat een rood kruis betekent. Blijkbaar worden deze nog heel vaak genegeerd of verkeerd begrepen door weggebruikers. Dit levert levensgevaarlijke situaties op in het verkeer. Rijkswaterstaat meldt dat dit een groot probleem is en dat weginspecteurs hier dagelijks mee te maken hebben. Daarom is In 2019 Rijkswaterstaat gestart met de slogan: een rood kruis staat er #nietvoorniX. Vorig jaar zijn er 11 dienstauto’s van weginspecteurs aangereden. Naast deze dienstauto’s van weginspecteurs vinden er ook aanrijdingen plaats met pijlwagens en botsabsorbers. Rijkswaterstaat heeft een aantal weginspecteurs beëdigd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA), inmiddels hebben ze 100 weginspecteurs met BOA- bevoegdheden.

Van Nieuwenhuizen: ‘Er zijn weinig symbolen makkelijker te begrijpen dan een rood kruis. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat er dan toch mensen zijn die deze waarschuwing bewust negeren en daarmee het leven van onze weginspecteurs en andere weggebruikers in de waagschaal stellen. Of het nu gaat om wegwerkzaamheden of het van de weg halen van een ongeluk, een rood kruis staat er niet voor niks.

Deze BOA’s van Rijkswaterstaat mogen een boete uitschrijven voor stilstaan op de vluchtstrook, vrachtwagens met een te hoge lading, het negeren van een rood kruis en rijden op de vluchtstrook. Het aantal boetes dat in 2020 is uitgeschreven door Rijkswaterstaat voor het negeren van een rood kruis boven de weg is maar liefst met 55 procent toegenomen. Er zijn in 2020 door Rijkswaterstaat 5600 boetes uitgeschreven, 4929 daarvan waren voor het negeren van een rood kruis boven de weg. In 2019 zijn er 3159 boetes uitgeschreven voor het negeren van het rode kruis en in 2018 waren dat er 1653. De hoogte van de boete voor het negeren van het rode kruis boven de weg wordt door het OM bepaald. Omdat dit probleem steeds vaker voorkomt gaat Cora van Nieuwenhuizen hierover in gesprek met verschillende partijen, om te kijken naar aanvullende acties.

Lees ook  Vlaketunnel goed voor anderhalf uur vertraging en omleidingen

Lees ook: Wegbeheerders geven invulling aan wettelijke zorgplicht

Print Friendly, PDF & Email