GroenLinks wil dat iedereen snel, betaalbaar en comfortabel kan reizen, zonder dat dit ten koste gaat van onze schone lucht. Daarom is GroenLinks al jaren voorstander van rekeningrijden. Je betaalt voor het gebruik van je auto. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van je auto en wanneer je reist. Mensen die buiten de spits reizen, in rustige gebieden of met een schone elektrische of hybride auto, betalen minder dan mensen die in de spits reizen, in drukke gebieden of met vervuilende auto’s. GroenLinks wil dat het gemakkelijker wordt om thuis of op flexibele tijden te werken, zodat mensen niet altijd in spits hoeven te reizen.

Het wordt aantrekkelijker om een elektrische en hybride auto aan te schaffen en de infrastructuur hiervoor wordt dekkend. Het openbaar vervoer wordt een volwaardig alternatief voor de auto. Groenlinks wil veel geld uittrekken, wel 11 miljard euro,  uit om het spoor en de treinen beter te maken. In de plannen van GroenLinks gaan autorijders in de spits dus wat meer betalen per kilometer. Maar ook deze mensen gaan er over het geheel genomen in hun besteedbaar inkomen bij GroenLinks op vooruit. Zij betalen minder belasting en gaan bijvoorbeeld fors minder voor de zorg betalen.

GroenLinks wil dat de vervuiler gaat betalen, zodat bijvoorbeeld snelle treinen een eerlijke kans krijgen. Ook moeten de geluidsnormen rond Schiphol controleerbaar en gehandhaafd worden. Er moet een verbod op nachtvluchten komen, en het aantal korte afstandsvluchten moet drastisch verminderen.  GroenLinks vindt dat dit moet stoppen en wil bovendien niet nog meer overheidsgeld verspillen aan luchthavens die niet levensvatbaar zijn.

Groenlinks wil stoppen met korte vluchten waarvoor de trein een alternatief is en de vrijkomende ruimte niet vullen met andere bestemmingen. Lelystad Airport gaat niet open. Schiphol en de regionale vliegvelden worden kleiner en concentreren zich op de luchtvaart die voor Nederland belangrijk is. Groenlinks gaat niet met subsidies en belastingvoordelen onrendabele vliegvelden overeind houden. Nachtvluchten zijn niet meer toegestaan. De luchtvaart moet verplicht en wettelijk afdwingbaar geluidsoverlast en uitstoot van stikstof en (ultra)fijnstof verminderen en voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. De luchtvaart kan en mag niet terug naar het niveau van voor corona.

Tweede Kamerverkiezingen
Tweede Kamerverkiezingen

Elektrisch autorijden moet op korte termijn even makkelijk worden als rijden in een benzine- of dieselauto. Het aantal laadpalen neemt flink toe en in steeds meer steden krijgen elektrische auto’s voorrang bij parkeervergunningen. De aanschafkosten van een volledig elektrische auto zijn nu voor de meeste gezinnen nog te hoog, terwijl iedereen voordeel heeft van schone lucht en een goed klimaat. Daarom wil GroenLinks een aanschafpremie voor kleine en middenklasse elektrische auto’s en een lagere bijtelling voor elektrische leaseauto’s. Ook moet de aanschafbelasting voor nieuwe auto’s veel meer afhankelijk worden van de CO2-uitstoot. Met een grotere instroom van nieuwe elektrische auto’s komen er op termijn ook meer 2e handsauto’s beschikbaar.

Vanaf 2025 worden veel stadscentra gesloten voor dieselbusjes en vrachtwagens. Daar is GroenLinks groot voorstander van. Deze zorgen immers voor veel uitstoot en daarmee voor erg slechte luchtkwaliteit in steden. Vanaf 2030 mogen er wat GroenLinks betreft geen auto’s op fossiele brandstoffen meer worden verkocht. GroenLinks wil onafhankelijk Europees toezicht op de typegoedkeuring van de laatste generatie fossiel aangedreven auto’s en vrachtwagens.

Lijsttrekker voor GroenLinks Jesse Klaver is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor GroenLinks en sinds 2015 fractievoorzitter. Als meest progressieve oppositieleider heeft hij in de Kamer onderwerpen als belastingontwijking en de oneerlijke verdeling van vermogen op de agenda gezet. Hij was een van de auteurs van de historische Klimaatwet, die in 2019 werd aangenomen door een meerderheid van de Kamer. 

Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Roosendaal. Zijn moeder was van Nederlands-Indische afkomst, zijn vader is Marokkaans. Sinds het overlijden van zijn moeder in 2017, heeft Jesse weer contact met zijn vader en zijn Marokkaans-Nederlandse broertje en zusjes. Optimistisch, idealistisch en ambitieus. Dat is Jesse Klaver.

Lees ook: FVD wil subsidie voor innovatie zoals hyperloops

Print Friendly, PDF & Email