Print Friendly, PDF & Email

Als het aan de burgemeester Henri Lenferink van Leiden ligt kunnen we de avondklok er beter inhouden om te voorkomen dat het in het zuiden van het land fout gaat. Het demissionair kabinet heeft dinsdag bekendgemaakt dat de lockdown tot en met 2 maart wordt verlengd. Wel gaan de basisscholen vanaf volgende week open. Over de avondklok zijn er nog geen definitieve uitspraken. De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 4.30 uur. Het kabinet wil van deze maatregel af, maar het is nog niet duidelijk of het aantal besmettingen daarvoor voldoende is gedaald. 

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is een voorstander van het verlengen van de avondklok. Wat hem betreft moet de avondklok ook nog na 10 februari van kracht blijven. Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) om nieuw advies vragen over wat te doen met het maatregelenpakket. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt het onlogisch te vinden de avondklok af te schaffen. Het Kamerlid zegt eerst het effect van de huidige avondklok te willen afwachten om erover te oordelen. Hoofd infectieziekten van de GGD Anja Schreijer verwacht niet dat het Outbreak Management Team eind deze week het kabinet zal adviseren om de avondklok op 10 februari in te trekken. “We leven gewoon nog even in een periode van onzekerheid.

Ondertussen maken de zuiderburen zich meer zorgen over de kledij. Scholen, feestwinkels en zelfs Aalsterse carnavalisten wagen zich niet aan coronakostuums. Over een kleine twee weken zal het hart van menig feestvierder bloeden, want dan zou in heel het land carnaval gevierd worden. Ook in Aalst waar het carnaval erkend is door de UNESCO en zodoende op de werelderfgoedlijst staat. Volgens diverse Vlaamse media worstelen zelfs doorgewinterde carnavalisten met het thema. Groothandelaars in feestkleding zijn duidelijk. Bij hen komen we geen viruspakken met van die roze en rode uitsteeksels in het assortiment.

Lees ook: Lampegat schrapt haar optocht, bal en prins tijdens carnaval

Anja_Schreijer
Anja Schreijer over de rol van de GGD in de nieuwe fase van het coronavirus | Op1