Het lijkt misschien wel science fiction maar Schiphol is onlangs een proef gestart met een zelfrijdende bagagevoertuigen die de bagage van passagiers zelfstandig naar het vliegtuig op het platform gaat brengen. Deze proef wordt uitgevoerd samen met KLM Ground Services en Smart Airport Systems en duurt tot eind februari. Schiphol meldt dat de proef start in een gebied wat afgebakend is. 

Hassan Charaf, hoofd innovatie bij Royal Schiphol Group:

Ondanks de coronacrisis blijven we investeren in kwaliteit en innovatie. We zijn het programma ‘Autonomous Airside Operations’ gestart om met luchthavenpartners stapsgewijs naar een slimme en toekomstbestendige grondafhandeling toe te kunnen werken. We zetten in deze vroege fase in op kennisontwikkeling, door proeven op verschillende luchthavens. Op die manier kunnen we inzichten combineren en bepalen welke knelpunten in het bijzonder aandacht vereisen en welke stappen in de toekomst genomen moeten worden naar een autonome luchthaven. Op basis daarvan worden concrete vervolgstappen bepaald.

Schiphol start deze proef om te kijken en te leren of deze techniek efficiënt en veilig is en hoe zelfrijdende voertuigen geïntegreerd kunnen worden met ander verkeer op Schiphol. Tijdens alle proeven zit een veiligheidsoperator in het zelfrijdende voertuig, dit om ingeval van nood in te kunnen grijpen. Het zelfrijdende voertuig is gemaakt door TLD, de autonome software wordt geleverd door EasyMile.

Dennis van Kleef, hoofd bagage bij Royal Schiphol Group:

Ook met autonome technologie blijft er werkgelegenheid. Het kan in de toekomst worden ingezet bij werk waarvoor personeel moeilijk te vinden is, of voor werk dat fysiek zwaar is. De menselijke factor blijft cruciaal, bijvoorbeeld in aansturing en overzicht. Ook kunnen medewerkers zich meer richten op service.

Lees ook: Amazon opent bezorgcentrum bij Schiphol

Print Friendly, PDF & Email